Stigle jabuke! – Prepad na misijsku postaju

6 velj

Danas je Karitas župe Slunj primio 14 paleta sočnih jabuka. Posredmik ove vrijedne donacije je Karitas Nadbiskupije Rijeka koji je osigurao prijevoz do Slunja. Jabuke je istovario u župsku dvoranu komunalni viljuškar  “Lipe”. Župa Cetingrad je odvezla dvije palete ukupno 1500 kg, župa Rakovica preuzima također dvije palete (1500 kg), Cvitović-Lađevac također dvije palete (1500 kg).

Danas u župskoj dvorani u Slunju do 16.30 sati dijelimo jabuke. Karitasovi aktivisti pomažu u dijelenju jabuka i vode evidenciju kome i koliko su podijelili. Dijelit ćemo i sutra od 8 sati do 12 sati ili dok se jabuke ne podijele.  Apeliramo na solidarnost. Mislimo na one koji sami ne mogu doći pa molimo da nam pomognu susjedi i prijatelji da jabuke dođu i do usamljenih. Ova donacije je i test naše solidarnosti.

Dodajmo da je proizvođač jabuka Moslavina voće, godina berbe 2016, sorta Braeburn, klasa II, pakirala Fragaria, Zagreb, prijevoznik Vladimir-promet iz Sesveta.

Zahvalimo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji: od uzgajivača koji su spasili voće od mrazeva, berača, onih koji su platili jabuke i prijevoz do Slunja, djelatnicima Lipe koji su pomogli istovar, posebno našim vrijednim volonterima koji su čitav dan po hladnoći dijelili i razvozili jabuke.

Prepad na misijsku postaju u Centralno-afričkoj republici – Napadnuta je kapucinska misijska postaja u Bocarangi, gradu s 15.000 stanovnika na sjevero-istolu Centralno-afričke Republike. Misijski izvori govore da su u zoru 2. veljače u 5.45 sati, najmanje tri grupe pobunjenika, ukupno 60-ak osoba, napali grad pucajući luđački i terorizirajući stanovnike. Radi se o grupi 3R (“Retour, Réclamation et Réhabilitation”) koju čine pastiri Peuls, “koja je prognala samo u našoj zoni više od 30.000 osoba”. Pucanje je trajalo duže od 3 sata dok su pobunjenici pljačkali trgovine (najmanje 35), stanove, lokalna sjedišta međunarodnih organizacija…

Pobunjenici su provalili vrata kapucinske misije gdje se sklonilo dvadesetak osoba, odnijeli kompjutor, novac i jedan motorkotač. Sestre Ljubavi uspjele su naći utočište u svojoj misiji zajedno s 200 žena i djece.

Na kraju racije ostalo je 18 mrtvih, ubijenih vatrenim oružjem ili zaklano, dok je velik broj ranjenih prevezen  u pokrajinsku bolnicu. “Kako je moguće da 60-ak osoba terorizira  jedan grad s 15.000 stanovnika ne računajući izbjeglice. Gdje su našli oružje, s kakvim motivima, što su željeli postići – pitaju se misionari. (prema agenciji Fides)

Dok čitamo ovu vijest ne smijemo zaboraviti da nam je mir i sloboda veliki dar. Ali mir treba čuvati. Ne smijemo dozvoliti da šačica terorista terorizira čitav narod. Guranje glave u pijesak pred opasnošću ništa ne koristi. Opasnost treba na vrijeme otkriti i pripremiti se na otpor.