Porast vjerskih sloboda u Maroku?

9 velj

Radi se o povijesnom otvaranju. U Maroku, tko želi napustiti islam ne riskira više osudu na smrt! Vrhovni savjet Ulema, najviša vjerska vlast u zemlji, prihvatila je mogućnost da jedan musliman može prijeći u drugu vjeru a da pri tom ne ugrozi vlastiti život. Vijest je javio portal Morocco world News. Prema važećim zakonima u svim muslimanskim zemljama, odmetnik se osuđuje na smrt. Također je zabranjen prozelitizam među muslimanskim vjernicima. Međutim, fatwa (osuda na smrt) marokanskih Ulema naslovljena “Put obrazovanih” u dosluhu s državom koja više ili manje od drugih islamskih zemalja poštuje vjerski pluralizam i koja je po želji kralja Muhameda VI. odlučila pokrenuti rat protiv ekstremizma, nije više poput “omča oko vrata”.

Slikovni rezultat za maroko

Ubrzo će se moći prosuditi njeni stvarni učinci u svagdanjoj realnosti. Prema prvim komentarima proizlaze neke korisne informacije za bolje oslikavanje novosti. Prvo: radi se o istom Savjetu ulema koji je pred tri godine osudio na smrt muslimana koji je napustio islam (apostatirao). Drugo: treba vidjeti način na koji će marokanski penalni zakon tretirati ovu novost. Danas na pr. propisi kažnjavaju zatvorom od 6 mjseci uz plaćanje kazne svakoga tko koristi “sredstva zavođenja” da bi nekog muslimana priveo drugoj vjeri, riskirajući zatvaranje crkve ili zgrade u kojoj se dogodi obraćenje. Među sredstvima zavođenja podrazumijevaju se iskorištavanje slabosti onoga koji traži krštenje ili potreba da prisustvuje krštenju ili korištenje edukativnih ili sanitarnih institucija u takve svrhe, azila ili sirotišta vođenih od crkve.

  Kako signalizira dnevnik Avvenire treba velika razboritost lokalnih crkvenih vlasti u prihvaćanju zahtjeva za krštenje od strane muslimana pa i onda kad su njihove namjere utemeljene i  ozbiljne. U svakom slučaju najmanje 25.000 Marokanaca postali su kršćani u zadnjih 10 godina. /prema: Alberto Chiara u Famiglia cristiana/