Danas sv. Valentin – Kapela sv. Valentina u Cvitoviću – Svehrvatski grob – Preminula Milka Kuterovac

14 velj

Zanimljivo je da veliko štovanje svetaca u narodu ima neku posebnu logiku. Neki su sveci puku bliski iako nisu bili posebno istaknuti. Čak o nekima nemamo pouzdanih podataka. Među takve spada i sv. sv. Valentin koji je prema kršćanskoj predaji umro mučeničkom smrću 269. godine. Bio je svećenik u Rimu. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom, zbog čega je uživao veliki ugled, ne samo u vjerničkoj zajednici nego i među poganima. Zašto je sv. Valentin postao zaštitnik zaljubljenih treba tražiti u pučkoj pobožnosti a pomalo je ovaj blagdan i komercijaliziran. Trgovci su uvidjeli zgodnu priliku za zaradu. Bez obzira na sve sv. Valentin je nošen žarom ljubavi prema Bogu ostao u kršćanskoj tradiciji primjer koji treba nasljedovati.

Sv. Valentin se časti posebno u župi Cvitović. Kapela izgrađena njemu u čast nedaleko župnog stana pomalo derutna, vrijedni je spomenik kulture. Ponekad i trošne kapele imaju svoju dušu, svoj povijesni hod.

Jutros na Plitvicama

Zabrana slavlja Valentinova – Biskupijska komisija za laike u biskupiji Bandung suprostavilo se poslanom pismu u kojem se zabranjuje studentima slaviti sv, Valentina.

Dokument je potpisao Ahmad Hadadi, načelnik ureda za školske poslove u Zapadnoj Javi, a koji to izričito zabranjuje studentima u provinciji Zapdna Java u školi i izvan škole. Dokument je upućen svim voditeljima komunalnih ureda, upraviteljima svih viših škola.  Zabrana je motivirana naporom administracije „ da stvori plemeniti karakter u studenata”  i da se izbjegnu aktivnosti „koje su protiv relgioznih, socijalnih i kulturnih normi“. Od predsjednika i docenata trži se pridržavanje ovim propisima, Ovo pomalo infantilno pismo nema velik učinak jer je svijet postao ili postaje „veliko selo“ u kojem su sve informacije dostupne.

Svehrvatski grob na Krbavskom polju – U Velikoj dvorani Riječke Nadbiskupije 11. veljače predstavljena je knjiga “Crkva hrvatskih mučenika na Udbini – od ideje do ostvarenja” te projekt: Svehrvatski grob – kamo s ostacima bezimenih hrvatskih žrtava iz grobišta/jama po Sloveniji i Hrvatskoj. Sudjelovali su gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović, prof. dr. Ante Bežen, tehn. urednik Ivan Mance i predsjednik Matice hrvatske – ogranak Rijeka Goran Crnković. U glazbenom dijelu programa nastupili su Tina Galant i Zlatan Kupčak. Prve konkretne odluke o izgradnji crkve donesene su 2003. godine, a crkva je posvećena u rujnu 2011. Ova Crkva hrvatskih mučenika ostaje znak koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Poruka ove crkve nije osvetnička nego poruka ljubavi: dati život za drugoga iz ljubavi najljepše je što čovjek može učiniti. 

Druga ideja je svehrvatski grob. Kosti ubijenih po jamama, bunkerima, napuštenim rudnicima,,,zaslužuju počasno mjesto. Takvo bi mjesto moglo  biti na Krbavskom polju, ispod Crkve hrvatskih mučenika. Ovdje ima dovoljno mjesta gdje će neidentificirane kosti moći biti pokopane i gdje će mnogi moći zapaliti svijeću za svoje nestale i ubijene — rekao je mons. Bogović. Ideja je naišla na odobravanje hrvatskog naroda, a do konkretnijih razgovora na državnoj razini morat će se sačekati ali biskup Bogović ne sumnja da će projekt u bliskoj budućnosti biti realiziran.

Na Plitvicama danas popodne sunce granulo

                  

Naglo je preminula MILKA KUTEROVAC iz Maloga Vukovića 71. Rođena je 17.03.1934. Vjenčala se s Nikolom Kuterovac.  Nisu imali djece. Bila je dobra vjernica i redovito je iz Malog Vukovića pješice dolazila u crkvu. Bit će pokopana u srijedu 15. veljače u 15 sati na slunjskom groblju. Iza sprovoda misa u župnoj crkvi u Slunju.