Sunčana subota u slunjskom kraju – Uoči Dana Gospodnjega (video “Slunj u podne”)

6 velj

Prve zrake sunca jutros…

Osvanuo je vedri sunčani dan, 6. dan veljače, dan kakav se samo poželjeti može. Sunce je obasjalo naš kraj i miluje vrtove, kuće, šume…Čovjek osjeti potrebu da iziđe iz kuće i da se divi, da napaja oko i srce na čudesima kojima smo okruženi. Zrak je čist, može ga se udahnuti punim plućima i osjetiti ugodu.

Danas je subota. Svratili smo u jedan slunjski kafić u 9 sati. Nije baš gužva, ali neprestano netko dolazi i odlazi. Neplanirani susreti imaju svoju draž. Čovjeku dođe pomisao: zašto se ljudi ne bi susretali radosno, prihvaćali različitosti kao dar. Čak i diskusija može biti žučljiva ali treba pružiti ruku drugomu. Nekima treba neprijatelj, ako ga nema oni će ga stvoriti samo da mogu ratovati. Dobro ako je to u nekom selu, ali ako se to preseli u političku arenu, onda svi imaju štetu.

Sutra je dan odmora. “Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!” glasi treća zapovijed Dekaloga. Odmor je u svetkovanju, gozbi. Tada svakodnevnica dobiva dimenziju vječnosti. Tada nam Božji govor postaje nadahnuće, ohrabrenje, daje nam mirnoću u nemirnom svijetu…

060216c

Jutros u Slunju

060216b

Ove dvije Koreanke strpljivo čekaju autobus u centru Slunja