Krizma bez kumova?!

23 velj

Nema kumova kod Krizme od 1. siječnja  2018. u biskupiji Brindisi-Ostun (Italija)! Biskupu će predstaviti krizmanike vjeroučitelji koji su ih pratili u pripremi. To je odluka nadbiskupa Domenica Caliandro koji je najavio dekret prošlih dana i potpisao ga 6. veljače. “Nisam ukinuo ulogu kuma ili kume” – precizira nadbiskup – “nego se radi o pastoralnom pokusu koji će važiti tri godine. Nakon što sam se savjetovao sa svećenicima vidjet ćemo hoćemo li ići ovim putem  ili se vratiti prijašnjoj praksi. Također i prije 2018. godine roditelji koji su to željeli  mogli su tražiti da vjeroučitelji predstave njihovu djecu kod Krizme”.

Problem je ne samo u Italiji nego i kod nas kad je riječ o krizmanim kumovima. Krizmanik uzima kuma “za kojega zna da ide u crkvu i da prima svete sakramente”. Drugim riječima kum je uzor u duhovnom životu na kojeg se krizmanik može osloniti. On je kao takva profinjena duhovna osoba najveći dar. Dar koji donosi ne smije biti važniji od kuma. Međutim, stvari su se izokrenule. Prije svega krizma je pomalo postala “modna revija”. Mnogi župnici su uveli zajedničke odore za sve krizmanike upravo zbog toga da se izbjegne neugodno takmičenje u odijevanju. Međutim, ostaje i dalje problem kuma odnosno kume. Od očekivanja velikog dara do biranja kuma koji ima “dubok džep”. Zaboravlja se da kum treba biti prvenstveno duhovna osoba. Bilo je razgovora među vjernicima i svećenicima da se uloga kuma dovede na pravo mjesto. O tome se još razgovara. Vidimo da je jedan biskup u Italiji učinio jedan korak u tom smjeru. Dobro je da prije slavlja krizme po našim župama o tome malo razmislimo. Drugi je problem što roditelji krizmanika zakupe dvoranu u restoranu i prirede bogat ručak. Često uđu u kredite. Možemo li stati na kraj tomu i dati krizmi njeno pravo mjesto? Pomalo okvir postaje važniji od slike što nije dobro jer bi na kraju mogao ostati samo okvir bez slike. Ipak, ne smijemo biti nepravedni i gledati sve crno. Ima divnih roditelja, krizmanika i kumova koji pristupaju Krizmi kao sakramentu kršćanske zrelosti, odgovornosti, koji će nastaviti živjeti od vjere sa žarom u srcu nakon krizme.

Generacija slunjskih krizmanika 2012. godine

Časna sestra u 110. godini! – Sestra kamilijanka Candida Bellotti proslavila je u ponedjeljak 20. veljače 110. rođendan. Sestra Candida najstarija je redovnica na svijetu. Više od 85 godina članica je Družbe sestara kćeri Sv. Kamila de Lellisa ili popularno zvanih “kamilijanki”. Isto toliko je godina u službi dvorbe bolesnika budući da je ova redovnička zajednica bolnička družba koja ima karizmu prvenstveno brinuti se o bolesnicima. Sestra Candida ima još veoma bistro pamćenje, a sve iznenađuje svojim bistrim duhom i ljudskom simpatičnošću. Budući da je doživjela već duboku starost, još uvijek je koliko-toliko pokretna. Kaže da se za svoj životni izbor redovnice u ovih 85 godina nikada nije pokajala. Ova skromna redovnica svoj je cijeli životni vijek posvetila služenju i njegovanju bolesnika. Rođena je kao treće od desetero djece u obitelji, 20. veljače 1907. godine u Quinzano kod Verone u Italiji. Ovu vijest donosi IKA.