Uoči Pepelnice – Gospa od Aparecida – Dragi susreti – Zbor savjetnika i u vojnom ordinarijatu

28 velj

Danas je zadnji dan predkorizmenog ludovanja. Naime, sutra je Pepelnice i početak Korizme. Zanimljiva vijest dolazi iz Brazila, velike zemlje poznate po sambi i karnevalu. Škola sambe „Unidos di Vila Maria“ u San Paolu (Brazil) predstavila je prošlog petka 24. veljače, povorku kojom su željeli obilježiti 300 godina pobožnosti Gospi od Aparecida. Izabrana tema: “Aparecida, kraljica Brazila: 300 godina ljubavi i vjere u srcu brazilskog naroda“. Pokazali su razna čudesa pripisana Djevici Mariji i stavili na scenu prvo ukazanje 1717. trojici ribara. Uprava Nacionalno svetište Aparecida na internetskim stranicama podsjeća da je ova karnevalska povorka počela s pripremama u prvim mjesecima 2015. godine kad su lideri škole sambe „Unidos di Vila Maria“ izrazili ideju lokalnom nadbisklupu Odilu Pedru Sherer-u. Biskupi su prihvatili zdušno ovu ideju i zatražili od upravitelja svetišta da pruži svaku pomoć kako bi Gospi bila dostojno odana hvala i čast i izvan vjerskog ambijenta.

Neki naši krajevi njeguju na poseban način maškare, prerušavaju se u nekoga drugoga. Ova je potreba izgleda univerzalna. U nedjelju je u dvorani pučkog učilišta u Slunju u popodnevnim satima bio dječji maskenbal. Danas smo primjetili vrtićku djecu s tetama i roditeljima u povorci po Slunju. Grupice su ovih dana obilazile kuće u čudnim maskama…Sve ima svoje vrijeme. Sutra je Čista srijeda ili Pepelnica i trebamo se uozbiljiti. Korizma je u znaku posta, molitve i lemozine, a to znači da pokušavamo sebe disciplinirati, voditi srdačniji razgovor s Bogom i podijeliti ono što imamo s onima koji nemaju.

Lijepi sunčani dan zove mlade i starije u šetnju

Možda bi bilo zanimljivo znati kako izgleda svijet gledan očima poštara…

Ne mogu se nauživati dragih susreta – Čitajući policijska izvješća ponekad se začudimo, nasmijemo ali i zaprepastimo. Tako čitamo da je jedan građanin Vojnića ovih dana prijavio krađu drvene staje. Kad je čovjek došao na svoje imanje nestala je drvena staja. Demontirana i odvežena! . Nekada su žandari kradljivca kokošiju vodili kroz selo da ga svi vide. Ostajemo tužni kad mladići u naponu snage prevare i opljačkaju starije i nemoćne osobe. To je zaista kukavičluk! Neki su poznati kradljivci krali bogatima i dijelili sirotinji. Naši čitatelji nas mole da ne pišemo o kradljivcima, prevarantima, zlim ljudima. Doista, može se dobiti dojama da je sav svijet okrenuo nizbrdo, da vlada u društvu korupcija, prevara, krađa…Ali, nije tako! Osobno ne mogu se nauživati dragih susreta s ljudima ili osobama raznih uzrasta i zanimanja. U takvim susretima primamo i dajemo. S nekim nam je osobama posebno drago biti u društvu. Njihova osobnost  zrači dobrotom koja nas grije. O takvima se ne piše ali oni drže ovaj svijet i našu domovinu.

Zbor savjetnika i u Vojnom Ordinarijatu – Doznajemo da je uspostavljen Zbor savjetnika i u Vojnom ordinarijatu. Zapravo vojni ordinarijat kojemu je glavna zadaća pastoralna briga za vojsku i policiju, jednak je po ustroju ostalim biskupijama jedino jurisdikcija nije teritorijalna nego personalna u RH. Tako Vojni ordinarijat ima dekanate, kapelanije (župe), Prezbitersko vijeće a evo sada je uspostavljen i Zbor savjetnika. Dekretom od 22. veljače  mons. Jure Bogdan, vojni biskup (ordinarij)  uspostavio je Zbor savjetnika koji broji 6 savjetnika a to su: o. Jakov Mamić, OCD, generalni vikar, don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral u MORH-u, fra Frano Musić, OFM, biskupski vikar za pastoral u MUP-u, don Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata, don Slavko Rajič i fra Žarko Relota, OFM (konventualac), dekan Splitskog policijskog dekanata.

Slikovni rezultat za vladislav mandura

Vlč. Mandura u slunjskoj crkvi