Danas međunarodni dan žena – Na pomolu rješenje vodoopskrbe u općini Rakovica

8 ožu

Spomendan Ivana od Boga – Korizma je toliko važno razdoblje u liturgijskoj godini da spomendani svetaca spadaju u drugi plan. Može se tek u zbornoj molitvi spomenuti  ime sveca. Danas je spomendan sv. Ivana od Boga. Navodimo u nekoliko crta njegov život jer je izazovan. Naime, nakon pustolovnoga života, sveti Ivan od Boga postao je redovnik reda Milosrdne braće za posluživanje bolesnicima. Rodio se 1495. godine u portugalskom mjestu Montémoro Novo. Kao dječak je pobjegao u Španjolsku i zaposlio se kao pastir. Lutalački duh odveo ga je u svijet. Kao vojnik dospio je do Francuske i Ugarske. Nakon jedne svađe u kojoj je umalo završio na vješalima, napustio je vojnički život. Nutarnji glas nukao ga je da se vrati kući. Nakon povratka u rodno mjesto, više nije našao majku. Umrla je od žalosti za njim, a otac je otišao k franjevcima u Lisabon gdje je i umro. Stoga je poželio živjeti pokorničkim životom, okajavajući nemar prema roditeljima.

Danas smo uočili u Slunju majke u šetnji s djecom u kolicima

Danas je Međunarodni dan žena koji su komunističke vlasti bučno slavile. Naravno slavili su one žene koje su se isticale u borbi protiv “okupatora i domaćih izdajica”. Bile su to i “skojevke” koje su bile slijepo odane partiji. Sirotinja, seoske žene, bile su izvan toga slavlja…Čak su imale odbojnost prema tomu danu. Situacija se promijenila ali je proslava ovog dana zadržala paradni karakter. Žena nije ravnopravna ili cijenjena samo jedan dan, ona čitavu godinu zaslužuje naše poštovanje. Sv Pavao će reći: “Nema više muško, žensko, nema više rob, slobodnjak…svi smo mi jedno u Kristu Isusu.” Različitost spolova Božji je plan i dar. Tamo gdje je ljubav ne treba zakona ni propisa. Nasilje nad ženama đavolsko je djelo. Danas se sjećamo poniženih žena, koje su roblje, iskorištavane kao jeftina radna snaga. Industrija zabave koristi žensko tijelo kao objekt za zaradu i profit. Danas ćemo zahvaliti našim majkama koje su bile vođene ljubavlju “koja ne traži svoje”. Živjele su za druge. One su unosile toplinu u dom…

Međunarodni Dan žena danas se slavi u Vatikanu i to 4. godinu zaredom. Svjedoćit će žene koje su se istaknule na području pomirenja i uopće mirovnom djelovanju: dr. Mirreille Twayigira (Ruanda/Malawi), Nagham i Shadan (Sirija/Belgija), Stephanie Lorenzo (Australija) i Marguerite Barankitse (Burundi).

Danas je karlovačka prometna policija provodila preventivnu aktivnost nadzora prometa na cestama. Tom prilikom su ženama sudionicama u prometu, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, podijelili reflektirajuće prsluke i čokolade. Prigodne poklone dobile su vozačice osobnih automobila i bicikala te pješakinje. Zgodno!

Na pomolu rješenje vodoopskrbe u općini Rakovica – Doznajemo da je na pomolu rješenje vodoopskrbe žedne općine Rakovica. Ova turistički razvijena općina upravo u špici sezone oskudijeva vodom. Turisti ne razumiju zašto redukcija a toliko vode na Plitvicama. Tuširanje ili obično umivanje ponekad je problem. Doznajemo da su hidrološka istraživanja na dubini od 100 metara našla obilje vode u Drežničkom Selištu. Razmišljalo se o regionalnom vodovodu koji bi se napajao iz Ličke Jesenice ali je on samo dobra želja. Otriće dovoljne količine kvalitetne vode koja dolazi iz kapelskih brda bila bi za općinu Rakovica veliki dobitak. Turizam bi time mogao dobiti novu kvalitetu.

Rakovica

Danas na Slunjčici