Odgovornost za napisano na internetu (Facebooku, Twitteru…)

14 ožu

Poznato je da na internetu, društvenim mrežama, može svatko pisati što ga je volja. Nažalost, pojedinci mogu na stranice stavljati mržnju, najgoru zločestoću koja proizlazi iz njihovih frustracija. Zovu se hateri (mrzitelji) jer im je hobi mržnja na internetu. Često uzimaju na nišan ženski svijet koji tretiraju neviđenom verbalnom mržnjom. „Dečki i djevojke koji na Facebooku „povraćaju“ bestijalne uvrede, podvale, obraćaju mi se za posao. To čine anđeoskom facom uz diplome i sjajne preporoke a ne znaju da je prva stvar u izboru kandidata „socijalna reputacija“ – kaže jedna direktorica za personalne poslove. Upravo ovdje neki dožive razočaranje. Naime, ono što smo napisali na društvenim mrežama ostaje. To nas može koštati. Ovo pišemo da uklinimo verbalnu mržnju na internetu čije su žrtve često osobe iz javnog života. Ovo se odnosi na mlade koji koriste vulgarne tonove, uvrede i nasilje. To nije znak slobode izražavanja nego slika osobe koja nije sposobna poštivati drugačije mišljenje. Ako takav traži posao naravno da takvu osobu nitko ne želi u svojoj sredini. Tako će poslodavci i te kako istražiti „web reputaciju“ kandidata kontrolirajući njegov profil na Facebooku, Twitteru…Otkrit će da takav nije za suradnju u jednom kolektivu gdje se traži solidarnost, tolerancija. Ono što napišemo više govori o nama nego o drugomu. Ne znači ako je netko izbrisao verbalnu mržnju, prostote, na svom profilu da su one stvarno izbrisane! One ostaju. Naša misao koju smo rodili u svojoj glavi ostaje realitet. A što tek grubosti koje smo napisali na društvenim mrežama! Dobro je da roditelji surađuju sa svojom djecom, da ih uče poštivati druge ne samo u svakodnevnici nego i na društvenim mrežama.

Nakon laganog mraza jutros je sunce granulo i obasjalo sav slunjsko-plitvički kraj. Miris proljeća. U slunjskom parku vidjeli smo jedan školski razred u igri. Ljudi rado prošeću i raduju se ovako divnom danu. 

                    

Preminula je u 83. godini života MARE VUKOVIĆ  iz D. Lađevca 11. Bit će pokopana 15.03. u 15 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žale sinovi Tome, Ranko i Slavko, kći Kate, snahe i zet, unučad, rodbina…