Sv. Patrik – Sunčani petak – Križni put u 17 sati

17 ožu

Danas je sveti Patrik, biskup, apostol Irske koja se naziva otokom svetaca. Patrik je rođen u Britaniji, ali se svojim radom toliko sljubio s irskim narodom da je postao njihov. Irci ga svojim starim keltskim jezikom zovu Padraig. Mnogi nose njegovo ime. Danas će Irska slaviti ne samo u domovini nego i u iseljeništvu.

Proljeće je a u meni nemir? Ne bi se reklo!

Jutros je sunčano i pred nama je divan dan. Temperatura će se popeti čak do 20 stupnjeva. Oko podneva trebalo je skinuti vjetrovku. Neki su u majicama beza rukava. U gradskom parku u Slunju živo. Poneki razred iziđe na nastavu u prirodi.  Najljepši prizor su mlade majke s djecom u kolicima ili u naručju u parku ili u šetnji.

Danas je križni put u slunjskoj crkvi u 17 sati

 

Počeli su radovi u vrtovima

Djevojčice-ministranti – U nekim crkvama odnosno župama ministriraju samo dječaci a u većini i djevojčice. Jedna djevojčica koja je ministrirala u svojoj župi preselila se u drugi grad i odmah se prijavila da želi nastaviti ministrirati u crkvi. Bila je razočarana jer joj je župnik rekao da u njihovoj crkvi ministriraju samo dječaci. Imaju li pravo ministrirati i djevojčice – pitaju se vjernici.

U Kodeksu (temeljni crkveni zakonik) kanon br. 230 kaže da svi laici mogu vršiti različite liturgijske funkcije. Nije specificirano ali je uključeno i služenje kod oltara. Kongregacija za svete obrede potom je protumačila da je ovo služenje otvoreno svim laicima bez obzira na spol. Precizira da konačni izbor spada na biskupa i da ova služba uvijek pomaže u porastu svećeničkih zvanja. Poželjno bi bilo da u svim župama budu brojni ministranti, dječaci i djevojčice, u svim misama. To je šansa da se mladi ili maleni približe Bogu, ljepoti liturgije i daju slavu Gospodinu.

U godišnjim susretima ministranata Gospićko-senjske biskupije jednako su zastupljene djevojčice i dječaci. Jednostavno ne pravi se razlika.

Slunjski ministranti i ministrantice

Nagrada dominikancu i imamu – Nagradu za međureligijsku harmoniju u svakodnevnici a koja je primjer za čitav afrički kontinent! S ovom motivacijom afrička sekcija “United Religions Initiative“ dodijelila je „Nagradu za međureligijsku harmoniju“ godine 2017. svećeniku-dominikancu Jamesu Channan i Abdulu Khabir Azad, velikom imamu kraljevske džamije u Lahore-u, jednoj od najvećih u Aziji.

Pater James komentira: „To je priznanje za promoviranje međureligijskog dijaloga u Pakistanu i u čitavom svijetu i promoviranje kulture mira, pravde, pomirenja, dijaloga. Ovakva priznanja potiču hrabrost i svagdanji rad u razbijanju zidova mržnje između kršćana i muslimana i grade mostove povjerenja i poštovanja.“ Pater Channan, koji je direktor “Peace Centra” u Lahoreu i regionalni direktor za južnu Aziju organizacije United Religions Initiative, radi s Abdulom Khabir Azadom, duže od 20 godina. Obojica su posjetili mnoge zemlje u pronoviranju islamsko-kršćanskog dijaloga. “Zahvaljujem Bogu za dar moga svećeničkog poziva i Dominikanskom redu jer mi daju priliku da radim ovaj važni apostolat u Pakistanu i čitavom svijetu. Zahvaljujem dominikanskom Redu jer podržava svaki moj korak u ovom polju“ – kaže p. Channan. Unatoč teškoj situaciji u Pakistanu zbog terorizma, p. Channan vjeruje u napor da sa svim muškarcima i ženama dobre volje mogu graditi mir, pravdu, harmoniju kako bi Pakistan bio bolja zemlja u kojoj svi građani, svih vjera, mogu živjeti u miru i vedrini!“ –  prema agenciji Fides

Večeras križni put u slunjskoj crkvi