Cetingrad: velebno slavlje sv. Josipa

19 ožu

Približavajući se Cetingradu danas oko 10 sati vidimo mnoštvo automobila parkiranih posvuda. U centar mjesta ulazimo usporeno, gotovo centimetar po centimetar. Narod u pokretu. Ostavili su automobile koji kilometar od središta mjesta i treba pješice nastaviti. Vidimo registracije iz čitave Hrvatske i susjednih država. Ne znamo kad smo ovoliko naroda vidjeli u Cetingradu, pograničnom mjestu nedaleko Slunja. Danas je u Cetingradu slavlje Josipova ali i godišnji sajam. Iako mediji ne govore o ovom slavlju i sajmu, narod to zna. Prenosi se poruka od usta do usta.

U 12 sati počelo je misno slavlje u najvećoj crkvi u ovom dijelu Hrvatske. Crkvu su zli ljudi posve razorili 1991. ali je obnovljena u istim dimenzijama. Misu predvodi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, prvi put u Cetingradu. Oko njega su svećenici iz dekanata, biskupov tajnik vlč. Mišel Grgurić, vojni kapelan vlč. Milenko Majić, vlč. Polde Barić došao je iz Rijeke i bogoslov Marko Matešić. Svećenici su ispovijedali do mise a dvojica su nastavila i tijekom mise. U prvim redovima su uglednici iz politike, policije: župan Vučić, gradonačelnici i načelnici gotovo svih općina odnosno gradova u županiji. Posebno je zapažen ministar branitelja, inače mještanin, g. Tomo Medved, njegov pomoćnik Nenad Križić, general Markač…Biskup razlaže poruku današnjeg evanđelja. Isus svladava sve zapreke i podjele među ljudima: razgovara s ženom koja je svjesna svoje nemoći, zarobljenosti, frustracija. Isus joj otkriva nadu. Od tjelesne žeđi prelazi na žeđ za Bogom. Nitko nije odbačen. Božja riječ pogađa svakoga od prisutnih…Pjevanje je vodio i svirao na orguljama Kristijan Katić. On je u relativno kratko vrijeme unio u pjevanje u Cetingradu ljepotu i snagu. Župnik mons. Marijan Ožura mogao je na kraju zahvaliti biskupu i narodu. Danas je ovaj narod s biskupom, svećenicima, političarima bio jedno srce i jedna duša.

Ministar Medved sa suradnicima, župan Vučić, general Markač,  posjetili su biskupa u župnom stanu i zadržali se u kraćem razgovoru.

U sjeni crkve odigravao se godišnji sajam. Jedan kolega primijeti da to nije sajam nego “velesajam”. Doista, nepregledni štandovi s najrazličitijom robom, alatom, kućnim potrepštinama. Posebnu pažnju pobuđuje stočni dio sajma. Vidimo gizdave konje, stoku. Jedan magarčić sa samarem podsjeća na vremena kad je ova skromna životinja bila “dio” domaćinstva. Ugostitelji nude jelo i piće. Narod se raduje ovom danu, raduje se susretu s Bogom, s prijateljima, znancima…

Misa u cetingradskoj crkvi danas

Narod u pjesmi i molitvi

Pogled na dio sajma

Biskup Križić s ministrom Tomom Medvedom, njegovim pomoćnikom Nenadom Križićem, generalom Markačem, županom Vučićem…

Razgovor

Mnogi su se željeli slikati s biskupom: poduzetnik Marijan Filipović  i njegova suradnica s biskupom Križićem

 

Sajam u sjeni crkve

Ova neznana djevojka svojim osmjehom šalje pozdrav našim čitateljima

Konji vrani

Ovo drago stvorenje zaslužuje mjesto na našim stranicama!

Na kraju jedna zanimljivost. Jedna gospođa u prolazu pokazala nam je sličicu-uspomenu Mlade mise vlč. Pere Medveda koju je “glagoljao” u Cetingradu 1917. On je rođen u župi Cetingrad. Mnogo je pretrpio u Drugom svjetskom ratu i poraću. Umro je i pokopan u župi Lipa. Ispričavam se gospođi koja mi je pokazala ovu sličicu što joj nisam zapisao ime. Znam samo da je rodbina pok. vlč. Petra Medveda.