Sv. Katarina Švedska – Sunčani petak – Preminuo Joso Mujić

24 ožu

Danas crkva slavi spomendan sv. Katarine Švedske, kćerke svete Brigite Švedske. Premda nikad nije proglašena svetom, vjernici je već stoljećima slave kao sveticu. Katarina je bila četvrto dijete od osmero braće i sestara. Rodila se 1331. godine i već je vrlo rano bila zaručena. Sporazumno je s mužem odlučila da će živjeti u potpunoj uzdržljivosti, što nije bila nikakva rijetkost u srednjem vijeku.

Jutros je sunčano u slunjskom kraju. Svako jutro više procvalih voćaka. Nadprosječno je toplo ali strahujemo od hladnoća i mrazova  u travnju. Jutros je plus osam stupnjeva u Slunju. Na procvalim voćkama bezbroj pčela, osa, bumbara…

Danas u 17 sati u slunjskoj je crkvi križni put. Ova pobožnost uvodi nas u otajstvo Isusove Muke odnosno nedokučive Božje ljubavi!

Ova nas šljiva svake godine obdari s bezbroj cvjetova a onda i plodova. Niti se obrezuje, niti gnoji. Ali, svake godine donosi plodove. Plodovi nisu za rakiju jer nemaju dovoljno sladora ali su ukusni za jelo. Hoće li iščeznuti i posljednje voćke i povrće iz našeg kraja koje nije trebalo prskati zaštitnim sredstvima?

Jutros u slunjskom parku

Sjećanje na pjesnika Josu Joju Ricova – Na četrnaestoj “Književnoj večeri četvrtkom” Hrvatskoga književnoga društva Sv. Jeronima 23. ožujka dr. Stjepan Razum održao je predavanje u spomen “Svetojeronimski književnik Joso (Joja) Ricov”. Jedan od znamenitijih hrvatskih književnika druge polovice 20. stoljeća i početka ovoga stoljeća Joja Ricov rođen je u 25. ožujka 1929. u Kalima. Bio je dokazani hrvatski domoljub, pa je zbog toga stradao od talijanskih fašista, njemačkih nacista i jugoslavenskih komunista. Skoro je dvije godine proveo u logoru na otoku Grguru (1959.-1961.). Svojim domoljubljem i tom robijom bio je obilježen cijeloga života. Teško se probijao do javnoga prostora. Zbog toga je više svojih knjiga objavio kao vlastito izdanje – javlja IKA. . Sjetimo se ovog hrabrog pjesnika i književnika!

“Vi ne znate, ali to je bilo jezovito što se sve događalo. Bilo je sa mnom tih robijaša tzv. informbiroovaca koji su dovođeni na Grgur i godinama ostajali tamo pa premještani na druge lokacije. Oni su tamo doživjeli strahotne progone. Ja nisam imao prilike vidjeti i taj oblik mučenja, ali bio je jedan starac koji mi je pričao kako su ga dovodili uz takozvani koridor smrti. To je bilo pakleno krštenje za novajlije na Grguru. Stvorio se koridor batinaša s lijeve i desne strane koji su toga robijaša koji je dolazio tukli čime god su imali i nisu svi uspijevali živi izaći. Ovome su osim toga, a nije bio jedini kojemu se to dogodilo, uranjali glavu u ‘kiblu’ punu izmeta i urina i dovodili druge koje su prisilili da uriniraju i vrše veliku nuždu po njemu, a onda bi ga digli i ispitivali ‘Jesi li revidirao?’. Dakle, je li obračunao sa svojom prostaljinskom orijentacijom ili nije, a ako nije proces bi se ponavljao, prisjetio se Ricov nekih jezovitih scena kojima su ljudi bili izloženi na Grguru i Golom.” Ovo je svjedočanstvo  Joje Ricova a to je tek mali kamenčić u silnoj patnji koju je komunistički režim s petokrakom ostavio iza sebe.

Zbor “Sikstina” u Milanu – Po prvi put u povijesti u milanskoj katedrali pjevat će papin zbor “Sikstina”, jedan od najstarijih i najpoznatijih na svijetu. Zbor “Sikstina” osobni je papin  zbor i najstariji je aktivni koralni zbor  u svijetu. Ovaj zbor poznat ka “Sikstinska kapela” nastupit će 23. ožujka u 19.30 sati pod dirigiranjem mons. Massima Palombelle. Ovo je gostovanje u okviru priprema za papin posjet Milanu.

 

                                

Preminuo je u 85. godini života JOSO MUJIĆ iz Blagaja 51. Rođen je 1932. godine. Sa suprugom Anom (preminula 2015) podigao je četvero djece. Preminuo je 23. ožujka u Karlovcu. Bit će pokopan u subotu 25. ožujka u 14 sati na groblju u Blagaju. Za njim žale sinovi Franjo i Željko, kćerke Marijana i Bare, unučad i rodbina