Jutarnji mrazevi prijete voćkama – Preminuo liječnik dr. Vladimir Cvitanović – Preminula Mare Žgela

28 ožu

Jutros je koji stupanj ispod ništice u slunjsko-plitvičkom kraju. Mraz će naškoditi rascvalim voćkama. Srećom još nisu procvjetale kasne šljive, jabuke, trešnje…Bilo bi dobro da je vegetacija mala zakasnila.

Preminuo dr. Vladimir Cvitanović – Jučer je na karlovačkom groblju Dubovac u 15 sati pokopan dr. Vladimir Cvitanović, poznat u slunjskom kraju kao rakovački liječnik, ali i kao društveno-politički radnik. Rođen je u Bečeju 27. srpnja 1939. godine. Maturirao je na karlovačkoj gimnaziji 1958., a diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1964. Specijalizirao je opću medicinu 1975., magistrirao je 1979., a primarijus je od 1985. godine.

U slunjskom kraju dobro je poznat kao liječnik u Rakovici od  1966. do 1979. Zavolio je slunjski kraj i rado je dolazio u Slunj. Spada među hrabre imtelektualce koji je išao ispred svoga vremena u razdoblju jednoumlja. Uz svoj liječnički poziv našao je vremena za društveno-politički i kulturni rad. Posebno je bio aktivan u Matici hrvatskoj sedamdesetih i osamdesetih godina koja je pripremala ljude za velike promjene koje su bile na vidiku.  Nije niti malo dvoumio što učiniti nakon pada Berlinskog zida i raspada komunističkog imperija. Saborski je zastupnik u prvom sazivu demokratskog Sabora la listi HDZ-a koji je poveo narod u demokratske promjene i istovremeno pružio otpor velikosrpskoj agresiji. Ostao je društveno-politički aktivan do 2005. Trag svoga kulturnog rada ostavio je u časopisu Matice hrvatske „Svjetlu“ čiji je bio urednik. Javljao se povremeno i u godišnjaku “Mostovi”. Jednom riječju, dr. Vladimir Cvitanović ostavio je neizbrisiv trag u slunjsko-karlovačkom kraju kao liječnik, društeveno-politički radnik, angažirani intelektualac i vjernik.

Slikovni rezultat za vladimir cvitanović

Dr. Vladimir Cvitanović (1939-2017)

Dr. Cvitanović na jednom od skupova Matice hrvatske u Slunju /1990/

                                

Preminula je u 78. godini života MARE ŽGELA r. Barić iz Furjana 157. Pogreb u srijedu 29. ožujka u 15 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žali kći Mira, sinovi Mile, Joso, Jure s obiteljima, sestra Roze i ostala rodbina