Slunjski poligon: obilježavanje 14. obljetnice Središta za borbenu obuku

30 ožu

Danas u 10 sati pridružili smo se slavlju na slunjskom vojnom poligonu. Radi se o 14. obljetnici Središta za borbenu obuku koje djeluje u sklopu poligona. Ovo Središte pruža usluge stranim, partnerskima vojskama i pripadnicima NATO-pakta….

Na svečanoj pozornici našli su se visoki časnici i gosti iz Slunja. Domaćin i zapovjednik Središta pukovnik Mario Lilić pozdravio je brigadira Ivana Jurilja, izaslanika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadira Željka Ljubasa, zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za obuku i vojnu i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, brigadira Mirka Stošića, bivšeg zapovjednika SBO-a, pukovnika Marina Kostelca, bivšeg zamjenika zapovjedništva SBO-a. Od civilnih gostiju pozdravio ja slunjskog gradonačelnika Juru Katića, ravnateljicu Srednje škole Slunj Dijanu Cindrić, ravnateljicu Crvenog križa Mirjanu Puškarić, župnika slunjskog Milu Pecića.
Doznajemo da je ovo Središte relativno mala postrojba ali vrši jako važnu zadaću u obučavanju i pripremi vojske. Treba pratiti nove tehnologije bez kojih je nezamisliva današnja vojska. Osim vojnika ovdje rade i civilne osobe kao namještenici, djelatnici…Nakon obraćanja brigadira Ivana Jurilja, brigadira Željka Ljubasa i domačina pukovnika Maria Lilića, slijedila je svečana dodjela priznanja zaslužnim vojnicima i djelatnicima. Vojnici su dolazili pred zapovjednike, primali priznanja uz poklik “Domovini vjeran”. Bilo je simpatično promatrati ovu ceremoniju kako to vojska samo zna uraditi.

U 11 sati počela je misa na mjestu gdje bi trebala niknuti crkva. Mjesto je obilježeno križem. Pod nadstrešnicom je oltar. Misu je predvodio vojni kapelan vlč. Milenko Majić koji je zadužen za pastoralnu i duhovnu brigu na poligonu. Njemu se pridružio slunjski župnik i dekan Mile Pecić. Bez duhovne snage – istakao je vlč. Majić – ne možemo dugo izdržati. Lijepi sunčani dan, po koji cvrkut ptica, proljetni mirisi rascvalih voćaka pridružili su se ovom slavlju na otvorenom.

Domaćini su pozvali goste na ručak u vojni restoran gdje je nastavljeno druženje.

Brigadir Željko Ljubas, bridadir Ivan Jurilj i puk. Mario Lilić

Obraćanje brigadira Željka Ljubasa

Dodjela i primanje priznanja

 

Na misi ma otvorenom

Misu je predvodio vlč. Milenko Majić

Vrijedne kuharice i kuhari u vojnom restoranu zaslužuju posebnu pažnju i zahvalu