5. korizmena nedjelja: uskrsnuće tijela i život vječni

2 tra

5. korizmena nedjelja govori o smrti i životu. Čovjekov je život kao život leptira ili kao cvijetak koji uvene  i “ne pamti ga više ni mjesto njegovo”. Korizmeno razdoblje, Veliki tjedan, završava Uskrsnućem. Uskrsnućem kao velebinim finalom čovjekovog  života. Danas Isus postavlja pitanje Marti i svima nama: vjeruješ li ovo? Isus je prihvatio Lazarovu smrt, oživio ga je ali privremeno jer i Lazar mora umrijeti. Isus prihvaća i vlastitu smrt u samoći, sramoti i silnoj patnji, ali On zna da se po smrti proslavlja Bog. Duh životni koji je Bog stavio u jezgru čovjekova bića ne može se ugasiti. Čovjek je baštinik smrti ali i baštinik božanske vječnosti. Naša bolest poput Lazarove nije  na smrt nego da se proslavi Sin Božji!  A naša je proslava u uskrsnuću tijela i životu vječnom. Danas su mnogi u nedjeljnoj gozbi ljubavi snažili vjeru, naviještali smrt Gospodinovu, slavili njegovo Uskrsnuće u napetom iščekivanju njegovog slavnog dolaska.

Misa jutros u 8 sati u Slunju

Jutarnja je misa slavljena u 8 sati u slunjskoj ckvi a predvodio je vojni kapelan vlč. Milenko Majić. Lijepi sunčani nedjeljni dan, nadprosječno toplo. U 11 sati misu je predvodio župnik a prenosio izravno Radio Slunj. Ovu misu preko interneta mogu pratiti i naši iseljenici u dalekim zemljama.

U 11 sati (foto Lea)

U 11 sati (foto Lea)

Odnešen kip sv. Ivana – Neke je zbunilo kad su vidjeli da je nestao kip sv. Ivana Nepomuka na starom mostu u Rastokama, zvanim “Ivanov most”. Kip je inače postavljen 1886. nakon izgradnje mosta. Neki su pomislili da su to učinili neki današnji “partizani” koji su ga 1945. bacili u vodu. Izvađen je iz vode i stavljen u ogradni zid kod slunjske župne crkve sve do 1991. kad su ga okupatori oborili. Pronađen je nakon povratka 1995.  pred Božić stavljen na svoje prvotno mjesto na most u Rastokama. Grad je dobio neka sredstva iz EU-fondova za restauraciju mosta sv. Ivana. Restauratori su odvezli kip sv. Ivana na restauraciju pa kad most bude obnovljen opet će ga resiti i kip sv. Ivana Nepomuka, ovaj put stručno restauriran. 

Postolje kipa (foto Tolj)