Kip sv. Ivana u Rastokama na restauraciji

4 tra

Objavili smo i na našim stranicama da kip sv. Ivana na mostu u Rastokama nije srušen nego je odvežen u radionicu na restauraciju. Neki nasjedaju na dezinformacije i stvaraju paniku pa ponovno dajemo pravu informaciju. Prava informacija objavljena je i na stranicama Grada Slunja 29. ožujka a glasi: Kip sv. Ivana Nepomuka koji se nalazi na mostu u Rastokama danas su radnici tvrtke „DOK-ART“ iz  Zagreba odvezli u radionicu radi izvođenja istražnih konzervatorsko-restauratorskih radova, analize stanja, te izrade elaborata s prijedlogom radova na skulpturi i dekorativnom svodu. Kip će ostati u radionici do završetka njegove restauracije te završetka obnove/rekonstrukcije samog mosta nakon čega bi i most i kip trebali zasjati u svom punom sjaju.

Dakle, na redu je veliki zahvat u Rastokama: obnova derutnog mosta koji ima kulturno-povijesnu vrijednost.

Demontaža kipa sv. Ivana

Doznajmo nešto o sv. Ivanu Nepomuku čiji je kip na mostu u Rastokama postavljen 1886. nakon izgradnje mosta. Sv. Ivan Nepomuk (Jan Nepomucký), češki je mučenik. Rodio se oko 1345. u češkom trgovištu Pomuku (kasnije Nepomuku), u Plzeňskom kraju, kao Jan Velflín (Welflin, Wölflin), sin mjesnog suca. Godine 1370. postao je klerik praške nadbiskupije i javni bilježnik, a 1380. zaređen je za svećenika i postavljen za župnika u Pragu. Studirao je teologiju i pravo na sveučilištu u Pragu, a potom doktorirao crkveno pravo u Padovi (1383-1387). Kanonik, prijatelj nevoljnika, glasoviti propovjednik, obratio je na tisuće izgubljenih duša i postao 1389. generalni vikar praškog nadbiskupa Jana iz Jenštejna. Svoga nadbiskupa zastupao je 1393. pred kraljem Václavom. Suprotstavio se kralju koji se miješao u crkvene poslove i nasilno htio prisvojiti crkvena dobra. Kralj ga je dao zatvoriti i mučiti, i naredio da ga noću bace s Karlova mosta u rijeku Vltavu. Dogodilo se to 20. ožujka 1393.
Pokopan je u katederali svetog Víta u Pragu. Legenda tvrdi da ga je kralj dao ubiti jer nije htio izdati grijehe koje mu je ispovijedala kraljica. Proglašen je mučenikom kao branitelj Crkve i čuvar ispovjedne tajne. Na mnogim mostovima srednje i istočne Europe (i u hrvatskim krajevima) često se nalazi kip Ivana Nepomuka, (ponekad drži prst na ustima, kao simbol vrijednosti šutnje i dužnosti čuvanja povjerene tajne). Blaženim ga je proglasio 1721. papa Inocent XIII, a svetim 1729. papa Benedikt XIII.

Obijena benzinska crpka u Rakovici – Jučer u ranim jutarnjim satima nepoznati počinitelj provalio je u benzinsku postaju na području Rakovice te otuđio cigarete. Materijalna šteta veća je od 15.000 kuna – javlja PU Karlovačka

Svašta lopovi kradu – U razdoblju od 27. do 30 ožujka 2017. godine u Sincu, Otočac, nepoznati počinitelj je s traktora, u vlasništvu 69-godišnjakinje iz Otočca, otuđio dva kotača. Policija traga za počiniteljem.

                                             

Preminula je u 96. godini života SARA VUKAS TEPAVAC iz Slunja. Bit će pokopana na pravoslavnom groblju (Slunj) 05.04. 2017. u 14 sati. Za njom žali kći Beba (Milka), sin Pero, unučad i praunučad