Vojni ordinarij Jure Bogdan u Afganistanu – Papa u Egiptu 28. i 29. travnja

4 tra

U povodu dvadesete obljetnice Vojnog ordinarijata i predstojećih uskrsnih blagdana od utorka 4. travnja boravi vojni biskup Jure Bogdan u Afganistanu. Ovo je prvi pohod vojnog biskupa pripadnicima naših kontingenata koji se nalaze u Afganistanu. U pratnji biskupa Bogdana nalaze se državni tajnik Tomislav Ivić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan i biskupski vikar za pastoral MORH-a i Glavnog stožera OS RH don Marko Medo.
Vojnog biskupa Bogdana sa suradnicima o situaciji i HVCON-om u misiji Resolute Support upoznao je zapovjednik 6. kontingenta brigadir Dražen Čovran sa suradnicima.

Program posjeta pape Franje Egiptu – Tiskovni je ured Svete Stolice 3. travnja objavio program dvodnevnoga apostolskog putovanja pape Franje u Egipat, 28. i 29. travnja. Papa će iz Rima, iz zračne luke Fiumicino, krenuti prema međunarodnoj luci u Kairu u petak 28. travnja u 10.45 sati. Nakon dolaska u zračnu luku, svečanost dobrodošlice bit će održana u Predsjedničkoj palači, a poslije će uslijediti kurtoazni posjeti Predsjedniku Republike i velikom imamu Al-Azhara. Prvi će govor Papa održati sudionicima međunarodne konferencije o miru. Istoga dana poslijepodne Papa će se susresti s predstavnicima vlasti, te poći u kurtoazni posjet Papi Tawadrosu II., gdje će – kako je predviđeno – održati drugi govor. Drugi dan Papina boravka u Egiptu započet će svetom misom, a nakon nje Sveti će Otac objedovati s egipatskim biskupima. Za poslijepodne je predviđen molitveni susret s klerom, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima, i na kraju oproštajna svečanost. Odlazak pape Franje iz zračne luke u Kairu predviđen je za 17 sati, a dolazak u rimsku zračnu luku Ciampino u 20.30 sati. 

Danas popodne u slunjskom kraju se naoblačilo, pala je koja kap kiše, ali je zemlja ostala žedna. Posijani vrtovi vapiju za obilnom kišom