Danas Čista Srijeda i Stepičevo

10 velj

Danas je Čista Srijeda, početak korizmenog vremena u liturgijskoj godini. Korizma, kao priprema za Vazam, prema starodrevnoj praksi crkve u znaku je posta, molitve i milostinje. Post je samodisciplina, samom sebi znati reći ne, molitva je osobni susret s Bogom a milostinja je pomaganje potrebnima. Ozbiljnost korizmenog vremena pokazuje se i vidljivo: na oltarima nema cvijeća, sviranje orgulja je samo pratnja pjevanju, ispušta se poklik Aleluja kao i himan Slava Bogu na visini.  Ako je vjenčanje u korizmi ne smije biti bučno. Na Veliku Subotu nema nikakvog vjenčanja.

Danas se poklapa s Čistom Srjedom i Stepinčevo. Na današnji je dan 1960. preminuo u zatočeništvu u rodnom Krašiću kardinal Alojzije Stepinac. U bezumnom vremenu, kad su gažena ljudska prava, kad su se dvije ideologije – fašizam i komunizam – takmičili koji će biti suroviji, kardinal Stepinac suprostavio se jednom i drugom bezumlju. Osuđen je na montiranom procesu i bačen u tamnicu. On je simbol otpora gaženju temeljnih ljudskih prava bez obzira o kojoj se ideologiji radilo.

100216d

Slunjski park jutros (foto Joso Obajdin)

Danas će se slunjski vjernici  okupiti u župnoj crkvi u 17 sati. Na misi se izostavlja pokajnički čin: zamjenjuje ga blagoslov pepela i pepelenje nakon Evanđelja. Dođimo danas i pridružimo se hodu Božjeg naroda kroz korizmeno vrijeme!

Danas je post i nemrs. Nemrs (odricanje od mesa i mesnih proizvoda) veže one od 14. godine pa do kraja života, a post veže one koji su navršili 18 godina života pa do 60. godine života. Postiti znači uzeti samo jedan pun obrok. Vjernici se u korizmi odriču bučnih zabava, diskača.

100216b

Jutros je kišovito u slunjsko-plitvičkom kraju. Temperatura je plus 9 stupnjeva pa se ne očekuje snijeg. Povremeno se pojavi sunce. Vjetrovito je.

100216a

Jutros u Slunju