Veliki Petak: Isusova muka i smrt na križu kao izvor spasenja

14 tra

Danas, na Veliki petak, crkva je u šutnji. Zamukla su zvona, ušutjele orgulje. Ova šutnja je plodna: u njoj govori Božja ljubav na iznenađujući način. Danas crkva posti ne samo od tjelesne hrane nego i od svečane euharistije. Vjernici se okupljaju na sveta čitanja, posebno mjesto zauzima izvješće o Isusovoj Muci te ljubljenje križa.  Sveti obredi završavaju svetom Pričešću.

Danas u Blagaju obredi Isusove Muke počinju u 15 sati a u Slunju u 17 sati. Nakon obreda naši će vatrogasci držati stražu kod Isusova groba. Ovo je druga godina kako su slunjski vatrogasci obnovili ovu tradiciju. Dođimo, odgovorimo na Božju ljubav koja je progovorila u Kristovoj žrtvi na križu. .

Papa Franjo u posjeti zatvoru nedaleko Rima /Palisano/ gdje je oprao noge 12-orici zatvorenika rekao je da je Isus učinio ovu gestu  da shvatimo da Bog ljubi do kraja, tako da je postao malen zbog nas….Bog ljubi do kraja. Daje život za svakoga od nas…Nije lako jer smo mi svi griješnici, imamo granice, nedostatke. Svi umijemo ljubiti ali nismo kao Bog koji ljubi ne gledajući posljedice, ljubi do kraja.