Svećenički Emaus u Perušiću (video)

18 tra

Zahladilo je i očekujemo snijeg. Na Plitvicama slaba susznjžica. Preko Ljubova stižemo u Perušić. Oko župne crkve, ljepotice koja dominira ovim krajem i župnog stana, okupljaju se svećenici. Danas je svećenički dan u Perušiću. Neformalno druženje svećenika u pouskrsno vrijeme. Tu su oba biskupa: biskup ordinarij Zdenko Strižić i biskup u miru mons. Mile Bogović. Idemo u crkvu. Prostrana je to crkva, s galerijama. Ovdje je biskup Bogović održao kratko predavanje o povijesti ovog kraja. Ovaj dio Like okupirali su Turci u 16. stoljeću i ostavili svoje tragove. Crkva je služila za džamiju. Lika je oslobođena pod hrabrim vodstvom popa Marka Mesića pred više od 300 godina. Župa Perušić nekad je bila vodeća župa u biskupiji: brojila je čak 8.000 stanovnika! Mnogi su odlazili trbuhom za kruhom. Danas župa broji manje od dvije tisuće vjernika. Perušić ima status općine, ima osmogodišnju školu. Nekad je ovdje djelovala i Srednja ekonomska škola.

Doći u Perušić i ovaj dio Like a ne posjetiti pećinu Grabovaču veliki je propust. Grabovača je sustav pećina nedaleko župne crkve. Zanimljivo da se treba penjati kojih 700 metara do ulaza u pećinu. Dosadna kiša pada, sve je mokro ali pećina je podjednaka i zimi i ljeti. Službeni vodič nam tumači. Spilja ili sistem spilja otvoren je za razgledanje. Diskretna rasvjeta. Treba biti oprezan je su stube povremeno vlažne i skliske. Špilja Samograd najvredniji i najljepši je dio ovog špiljskog sustava.  Duga je 345 metara i sastoji su od 4 velike dvorane. Ovdje se vrijeme ne mjeri godinama neko tisućama godina. Priroda je ovdje izgradila zapanjujuća djela, oblikovala neobične figure. Čovjek ostane zapanjen strpljivošću koja se ovdje odčitava na sigama koje vise ili rastu iz tla. Više od 30 svećenika s biskupom otpjevalo je ovdje uskrsnu pjesmu “Kraljice neba raduj se, aleluja” (video)

Već je bilo blizu 14 sati kad smo se oprostili od špilje i ljubaznih domaćina koji pomažu turistima da dožive raskoš ove špilje. Najbolja reklama je preporuka koju i mi potvrđujemo: nećete se pokajati ako pogledate perušićku špilju Grabovaču. To vrijedi posebno za školske ekskurzije ali i za ljude željne netaknute prirode.

Župna crkva i župni stan u Perušiću

Biskup Bogović daje podatke o povijesti Perušića

Biskup Križić s domaćinom vlč. Josipom Štefančićem i sa svojim svećenicima u župnoj crkvi

U pećini Grabovača

Ćuđenje…

 

 

Ručak u lovačkoj kući. Obilje na stolu kako je to običaj u uskrsnim blagdanima. Domaćini na čelu s župniko Josipom Štefančićem trude se da bude svega u izobilju

One su se trudile oko ručka: zovemo ih Marta i Marija. Hvala im!

Svirači su svirali pjesme koje žive u narodu. Dakako došla je na red i “Mene zove Kruškovača”