Slunj: večer bećarca (video)

22 tra

U subotu 22. travnja puno se toga događalo u Slunju i okolici. Ali posebno ističemo “večer bećarca”. Ovo je četvrta takva večer po redu u Slunju. Ove je godine sve nadmašila! Snaga pjesme koja nas je održala, progovorila je večeras svom silinom, elementarnom snagom koja nas ostavlja bez riječi. U 19 sati u športskoj dvorani, nakon mise koja je slavljena u 18 sati u župnoj crkvi,  progovorila je hrvatska duša u pjesmi zvanoj “bećarac”. Ova pjesma odjekuje u svim vremenima tuga i radosti. Voditelji Matea i Nikola vodili su program kao izvrsni viditelji na nacionnalnoj tv. Sjenu na ovaj dugo pripremani festival bećarca u Slunju bacila je smrt dragog čovjeka Marinka Radočaja. Njegov sin Kristijan vrsni je glazbenik i sudionik svih ovakvih glazbenih susreta. Hrabra supruga pokojnog Marinka tražila je da se koncert održi!  Doista koncert je održan. Neponovljiva večer glazbe koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.  KUD “Graničlar “Cvitović” iz razumljivih razloga otkazao je sudjelovanje. Ali su se pojavili KUD “Cetingradska tamburica”. Voditelji su upozorili na neka pravila kad je riječ o bećarcu. Prepušteno je kreativnosti pojedinaca i grupa da riječi bećarca budu zanimljive, pomalo provokativne. Nakon Cetingrađana koji su pobrali aplauz pokazali su dio svog umijeća zavičajna udruga “Korana” Zagreb. Ovi ljudi u Zagrebu njeguju melos iz slunjskog kraja i svuda nastupaju. Posebni aplauz pobrala je muška pjevačka skupina KUD “Dangubica” iz Kutareva. Ovdje je i ponikla tambura kuterevka i slunjsko prezime Kuterovac vuče korijen iz Kutereva.  Mladi su to uglavnom dečki koji su pjevali srcem i dušom. “Krivi dur” već se afirmirao kao solidni sastav koji  pobire aplauze. Posebnu pozornost skrenuli su gosti iz Trnjana /Slavonija/. Bogatstvo narodnih nošnji i snaga pjesme ostavila nas je bez teksta. Zinuli smo i otvorili uši, uživali u pjesmi muške i ženske grupe. Dobro afirmirana grupa “Joksi” iz Slunja samom svojom pojavom izmamljuje aplauz. U bećarac su unijeli pomalo duhovite riječi koje su izmamile smijeh i pljesak. Oni pjevaju iz dubine duše što slušatelji dobro osjete.  Dva sata muziciranja, uz narodne nošnje koje su davale pjesmi posebni pečat, prošlo je kao tren.

Drugi dio koncerta nastavljen je u župskoj dvorani. Uz večeru koju su priredili domaćini nije zamukla pjesma. Ovdje je zapravo nastavljen koncert u posebnom raspoloženju, spontanosti i nezaboravnom prijateljstvu. Svirka, pjesma, igra… trajalo je do iza pola noći! Nezaboravna večer koja je podarila Slunjanima glazbu koja pogađa svakoga u dušu i srce.

Na kraju proglašeni su pobjednici. Zapravo svi su pobjednici a žiri je dao prvo mjesto grupi “Joks”. Dodajmo da je KUD “Korana” Slunj bio pravi domaćin a najviše je sebe dala ne samo ovaj put predsjednica Ana Magdič.

 

“Korana” iz Zagreba

Krivi dur

Cetingradska tamburica

Muška grupa iz Trnjana

Ženska grupa iz Trnjana u prekrasnim nošnjama

Proglašenje pobjednika večeri bećarca: grupa “Joks”

Ekipa iz Kutereva

Nastavak u župnoj dvorani