25 godine komune “Cenacolo” – Toplo proljeće – Preminule Mare Bionda i Anka Bićanić

26 tra

Komuna pod imenom Cenacolo” pokušava ovisnike vratiti u život “za druge”. Kroz 25 godina, koliko djeluje ova komuna, kroz nju je prošao je velik broj ovisnika. Plodovi su nemjerljivi. Izići iz začahurenosti i zarobljenosti nije lako. Zapravo traži se neki motiv koji će takve osloboditi od robovanja drogi. Iz logora smrti nisu izišli fizički najjači nego oni koji su imali jak motiv koji ih je spašavao od predaje ili jaku vjeru. Bez sumnje da je vjera u Božju ljubav jak motiv da nas pokrene i oslobodi ovisnosti. To su voditelji komuna dobro uočili. A hod u vjeri je odnos prema drugomu, prema Bogu i bratu čovjeku. To nije ideologija niti nekakva teorija. To je život okrenut prema drugomu a koji izvire iz Božjeg srca. Radujemo se i dajemo podršku svakome koji se pokušava odhrvati  ovisnosnosti. Drugi mogu pomoći, mogu dati konkretnu pomoć, ali na kraju sam pojedinac čini onaj zaokret koji mijenja njegov život. Čestitamo komuni “Cenacolo” na nesebičnoj pomoći našoj braći u nevolji!

Nekoliko puta na godinu dođu u našu župsku zajednicu u Slunju naša braća iz komune “Mondo nuovo” i “Cenacolo”. Njihovo svjedočanstvo i podrška koju im vjernici daju nešto je lijepo. Izlazak iz pakla droge novo je rađanje. Nitko nije osuđen ili još manje otpisan. Svatko ima šansu da učini korak koji će njegov život učiniti duhovno bogatijim. Mogu ispričati svojim životom divnu priču koja ima tamne strane ali i divni finale.

Ove razigrane leptire čekaju mrazevi ali i neslućene šanse

Danas je u slunjsko-plitvičkom kraju ugodno toplo. Pomalo se oblači i razvedrava. Nakon kiše u vrtovima sve buja, cvate…

Dokumentarac o Majki Tereziji – U sklopu V. hrvatskoga aktivističkog festivala VIDIK fest 25. travnja u dvorani „Vinko Draganja OP” dominikanskoga samostana u Splitu održana je projekcija dokumentarnog filma (80 min.) „Majka Terezija”. Film je režirala Ann i Jeanette Petrie. A Majka Terezija (Skoplje, 26. kolovoza 1910. – Kolkata 5. rujna 1997.), utemeljila je redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u Kolkati 1950. godine. Više od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima i umirućima. Danas njene duhovne kćeri, Misionarke ljubavi, broje pet tisuća redovnica i oko 600 misija, škola i skloništa u više od 120 država svijeta. Majka Terezija dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979. i mnogih drugih međunarodnih nagrada. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 19. listopada 2003. godine, a 4. rujna 2016. papa Franjo proglasio ju je svetom.

Ubijen pater Lucien – Kapucin star 46 godina, p. Lucien Njiva, ubijen je u noći od 22. na 23. travnja  u  pastoralnom centru na Madagaskaru. Kako svjedoči Don Eric Franck Randriamiandrinirinarivo, direktor radija  “Don Bosco” na  Madagaskaru, “oko jedan sat iza ponoći najmanje pet bandita upali su u konvent i napali mladog đakona Jérémy-ja (26). Čuvši viku pater Lucien je istrčao a banditi su ga ubili rafalom iz kalašnjikova”. Đakon je ranjen i smješten u bolnicu.

                             

Preminula je u 80. godini života MARE BIONDA  r. Buneta iz Videkić sela. Bit će pokopana na groblju u Lađevcu u četvrtak 27. travnja u 16 sati. Mara je bila draga i brižna majka i dobra vjernica. Za njom žali suprug Ivan, sinovi Mile i Ante, kći Marijana, snaha Slavica i Dragana, unuci Marina, Mario, Kristina, Filip, Izabela i Lovro, brat Mile, sestra Ruža te ostala rodbina Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

 Mare Bionda (80)

Preminula je u 68. godini života ANKA BIĆANIĆ iz Čatrnje 159. Bit će pokopana u četvrtak 27. travnja u 17 sati na groblju U Drežnik Gradu. Za njom tuguju: mati Ana, kćerke Marija, Ankica i Đurđica, zetovi, unučad, brat Stipe, sestra Marija  i rodbina. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!