Danas bl. Ozana Kotorska – Sajam u Slunju – Preminuo Ivan Panić i Nina Čančar

27 tra

Na današnji je dan 1565. godine u Kotoru preminula je  u 72. godini života blažena Ozana Kotorska. Provela je 50 godina u dragovoljnom zatvoru posvetivši se molitvi, postu i pokori. Njezin su život mnogi cijenili pa su joj se obraćali za savjet te je uvelike utjecala na svoju sredinu. Rođena je u Relezima u Crnoj Gori 1493. godine u pravoslavnoj obitelji kao Katarina Kosić. Nakon očeve smrti u 14. godini života napustila je roditeljsku kuću i sljedećih sedam godina u Kotoru radila kao kućna pomoćnica. Ozanin se duh počeo okretati Bogu još dok je kod kuće bila pastirica. Boraveći u prirodi spoznavala je Boga i njegovu neizmjernost. U obitelji Aleksandra Buća gdje je radila, upoznala je  pobožnu i plemenitu ženu koja ju je poučila u katoličkoj vjeri i pripremila je za sakramente. U to vrijeme u Kotoru je bilo tzv. zazidanih djevica, pa je i Katarina nakon jedne propovijedi odlučila slijediti taj primjer. Za to je dobila dopuštenje 1514. godine, a prije toga je postala dominikanska trećoredica, obukavši njihov habit i uzevši ime Ozana. Sedam je godina provela u ćeliji uz crkvu sv. Bartola. Nakon toga preselila se u isposnicu uz crkvu sv. Pavla gdje je doskora nastao samostan u kojem su djevojke slijedile Ozanin primjer. General dominikanaca dopustio im je da nose bijeli škapular koji je inače bio pridržan sestrama drugoga dominikanskoga reda. Potvrda je to njihova uzorna života o čemu je glas dopro i do Rima.

Jutros je jako jugo zapuhao u slunjskom kraju. Trgovci koji su natkrili štandove šatorskim krilom strahuju da će im vjetar sve odnijeti. Naime, jutros je sajam u Slunju kao svakog četvrtka. Jugo se povremeno smiri a onda opet zapuše.

Obilna ponuda sadnica povrća i cvijeća danas na sajmu

Uređenje okoliša oko kuća ili balkona briga je svake vrijedne domaćice

Predizborna kampanjaStranke koriste sajmeni četvrtak u Slunju za promociju svojih programa uoči lokalnih izbora: od onih koje su udarile temelje modernoj Hrvatskoj do onih koje se žele ubaciti u politički prostor. Relativno mala Hrvatske ima više od stotinu stranaka i strančica. Narod se odlučuje između stranaka koje nude nerealna obećanja do onih koje su pokazale ozbiljnost u kritičnim trenucima.

                                †

Preminuo je IVAN PANIĆ iz Slunja, policijski pukovnik. To je vijest koja je jutros iznenadila i ožalostila čitav slunjski kraj. Kad se kaže Ivan Panić onda se sjetimo čovjeka koji se nije štedio u najtežem razdoblju naše povijesti. Ivan je rođen u Virovitici 1961. Oženio se s Ivankom Moćan iz Slunja pa je njegova sudbina vezana uz Slunj i slunjski kraj. S Ivankom je podigao sina i kćer. Odmah po prvim demokratskim izborima 1990. stavio se u službu obrane mlade demokracije kao policajac. Policija je prva ponijela teret obrane i zaštite golorukog naroda. Hrabro je pružao otpor kao zapovjednik slunjske policije sve do 16. studenog 1991. kad je slunjski kraj okupirala JNA i paravojne formacije. Život u progonstvu bio je priprema za slavni povratak koji je uslijedio 1995. godine. Ivan i policija dali su svoj nemjerljiv doprinos povratku slobode. Primio je mnoga priznanja. Nije se štedio u ratu pa je njegov organizam načet. Narušeno zdravlje svake se godine vidno pogoršavalo. Međutim, on nije mirovao. Mnogi su ga mogli naći nedaleko Broćanca na sportskom poligonu gdje je vodio braniteljsku zadrugu: iznajmljivanje pamova turistima za razgledanje oklice i druge usluge. Ivan je preminuo u Zagrebu noćas 27. travnja.

Ivan će biti pokopan u subotu 29. travnja u 15 sati na slunjskom groblju uz državne počasti. Za njim tuguje supruga Ivanka, sin Boris, kćerka Vlatka i sav slunjski narod.

 

Ivan svjedoči mladima 16.11.2012. o otporu, krvi i suzama u godini 1991.

                              †

Preminuo je u 86. godini života NIKOLA ČANČAR /Nina/ iz Vaganca 2. Pogreb na groblju u Vagancu u petak 28. travnja u 16 sati. Za njim tuguje supruga Ruža, sin Mile s obitelji (bivši načelnik općine Plitvička Jezera), kćerka Ankica s obitelji, brat Franjo s obitelji, rodbina i mještani Vaganca