Gospić: sjednica Prezbiterskog vijeća

2 svi

Lijepi svibanjski dan. Nakon Plitvica i Korenice priroda je u zakašnjenju: listanje i cvjetanje tek počelo. U 9.30 sati u zgradi biskupije počela je proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća, najvažnijeg tijela koje pomaže biskupu vođenje  Božjeg naroda u ovoj mjesnoj crkvi. Svaki od šest dekanata ima svoga predstavnika a članovi su i voditelji biskupijskih ustanova. Za sjednicu je predviđen ovaj dnevni red: 1. Molitva Trećeg časa; 2. Pozdrav biskupa mons. Zdenka Križića; 3. Čitanje zapisnika s prošle sjednice (mons. M. Čančar); 4. Stanje klera i aktualna pitanja u Biskupiji (biskup mons. Z. Križić); 5. Provedba biskupijskog pastoralnog plana do kraja pastoralne godine 2016./2017; a) predviđeni susreti do kraja pastoralne godine; b) biskupijsko hodočašće u Ludbreg i Karlovac – (mons. T. Šporčić); 6. NOVA PASTORALNA GODINA 2017./2018. – prijedlozi:  a) Godina duhovnih zvanja (naglasak na molitvi za zvanja, radu s ministrantima;  mladima) b) Godina mladih (rad s krizmanicima – kako ih angažirati u župi i nakon krizme): c) Godina Euharistije (naglasak na dnevnoj molitvi u obitelji i nedjeljnoj misi); d) Ostali prijedlozi; RASPRAVA; 7. IZVJEŠĆA: ; 8) Ekonomat, BUZUK i župna kateheza – preč. N. Turkal; b) Biskupijski Caritas – preč. L. Blažević; c) Izvješće o Tečaju vjere u Otočcu, planovi za dalje (mons. T. Šporčić): e) Izvješće o glazbenoj školi i školi animatora za mlade (vlč. J. Šimatović); 8. RAZNO

Sjednicu je otvorio biskup mons. Zdenko Križić i predsjedao. Nakon molitve i čitanja zapisnika sa jesenske sjednice, biskup je dao izvješće o stanju klera. Zadovoljan je s klerom i spreman na razgovor sa svakim svećenikom. Izrazio je želju da svećenici, oni mlađi, ne ostanu dugo na istoj župi. Zatim je potvrdio da su karmerlićanke prihvatile dolazak u ovu biskupiju. Ponuđen je idealan teren u Gospiću za njihov samostan. Župljani bi trebali sami sudjelovati u obnovi crkvenih objekata a biskupija uskače samo kad je jako važno. Vraćanje proslave dana mučenika na prijašnji termin treba na vrijeme razglasiti u medijima. Biskupijsko hodočašće u svetište Krvi Kristove u Ludbreg 17. lipnja ostaje. O provedbi biskupijskog pastoralnog plana do kraja liturgijske godine govorio je mons. Šporčić. Proslava ustanovljenja biskupije na Krasnu 26. svibnja a sutradan je susret djelatnika u medijima na Plitvicama. Biskupijski susret ministranata ove će se godine održati u Slunju 19. lipnja. Bilo je govora o sjednici Senjskog kaptola, Odbora za Krasno, svećeničkom ređenju 29. lipnja u Gospiću…Na Veliku Gospu zaključuje se ova pastoralna godina koja je bila u znaku otajstva patnje.

Bilo je govora o novoj pastoralnoj godini. Biskup je inzistirao da se ravnamo prema općoj crkvi. Naime temu nove pastoralne godine prilagodit ćemo našim prilikama.

Potom su slijedila izvješća ekonomata, karitasa, tečaja o vjeri koji se održava u Otočcu, o glazbenoj školi…Sjednica je završila bratskim ručkom.