Treći dan svibnja: Filip i Jakov – Male vijesti iz našeg kraja

3 svi

Danas slavimo svete Filipa i Jakova mlađeg, Isusove učenike koje spominju sva četiri evanđelja i Djela apostolska kad donose popis Dvanaestorice. Prema Ivanovu evanđelju znamo da je Filip bio iz Betsaide na Genezaretskom jezeru, kao i Andrija i Petar. Zajedno s Ivanom pripadao je učenicima Ivana Krstitelja. Brojne su crkve diljem svijeta posvećene ovim apostolima pa i imena nekih mjesta. Tako je poznato mjesto i župa Sveti Filip i Jakov, prije Filipjakov, koja leži na obali Pašmanskog kanala, 3 km sjeverozapadno od Biograda na Moru. Danas ova župa slavi svoje zaštitnike.

Treći dan svibnja. Obradovao nas je i ovaj dan ljepotom proljeća koje svaki dan pokazuje svoju raskoš u novom izdanju. Mrazevi su ostavili posljedice u našim voćnjacima. Neki su voćnjaci manje stradali a neki više. Ponekad pola stupnja može biti odlučujuće. Ipak, u nekim će se voćnjacima moći ubrati koja jabuka, kruška, šljiva…

U 9 sati u Slunju: prijevoz autobusom ima niz prednosti

Svibanjske pobožnosti – Svaku večer u slunjskoj se crkvi okuplja zajednica vjernika na molitvu u 17.30 sati. Naoko obični ljudi, uglavnom žene, zagledani u Božji svijet, vapiju da  se čovjek oslobodi svoje oholosti, bahatosti, uništavanja ove lijepe planete ratovima, nasiljem, terorizmom…Ovi krhki ljudi najbolji su dio čovječanstva i Božji su miljenici. Oni su prepoznali Božju ljubav koja je u Kristu progovorila. 

Prometna nesreća – Jučer u 12.00 sati na županijskoj cesti iz smjera Cetingrada prema Slunju dogodila se prometna nesreća. Osobnim automobilom upravljao je 63-godišnjak koji je zbog neprilagođene brzine sletio van kolnika i udario u zemljani usjek. Tom prilikom vozač je teško ozlijeđen, a materijalna šteta je nekoliko tisuća kuna.

Ilegalni prijelaz granice kod Željave – Jučer u Željavi, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su dvojicu državljana Bosne i Hercegovine (34-godišnjak i 32-godišnjak) i 46-godišnjeg austrijskog državljanina, za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli granicu.

                            

Preminula je u 89. godini života MILKA DERETA iz Polojskog Varoša 100. Bit će pokopana na groblju u Ruševici 04.05.2017. u 13ati. Za njom žale sinovi Branko i Nikola, kći Mileva, snahe, unućad…