Danas sv. Florijan – Sajam u Slunju

4 svi

Na današnji dan, 304. godine mučeničkom je smrću u današnjem Ennsu, u Austriji umro sv. Florijan. Pokopan je u blizini grada, a nad grobom mu je s vremenom izrasla slavna opatija Sant Florian. Prvotno je bila benediktinska, a od 8. stoljeća prešla je u ruke augustinaca. Štovanje sv. Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj a i po našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci. Dan sv. Florijana, ujedno i dan hrvatskih vatrogasaca.

Danas je sajam u Slunju. Lijepi dan privukao je velik broj ljudi iz šire okolice. Nudi se svega i svačega. Svatko može ponešto izabrati. Prošetali smo malo po sajmu i zabilježili nekoliko snimaka. U predizborno vrijeme stranke nude svoje programe.

Voće i povrće

Prije lokalnih izbora stranke nude programe

Vatrogasci danas otvorili vrata – Slunjski vatrogasci slave sv. Florijana u nedjelju 7. svibnja: u 7 sati okupljanje članova ispred DVD-a Slunj, 7.15 polaganje vijenca, svijeća kod centralnog križa i paljenje svijeća na grobu prvog predsjednika DVD-a Josipa Maršića (delegacija), 7.30 sviranje vatrogasne sirene u trajanju od jedne minute, 7.35 formiranje kolone na čelu sa zastavničarima i odlazak na Sv. Misu 8,00 sati u župnu crkvu,  8,50 formiranje kolone i odlazak u mimohodu vozila, 9,30 povratak u vatrogasni dom, 9,40 postrojavanje vatrogasaca i prigodna riječ uzvanika, 9,50 zajedničko druženje uz malu zakusku.

Vatrogasci na prostoru Karlovačke županije danas imaju “Dan otvorenih vrata”: građani mogu posjetiti vatrogasne domove, razgledati opremu, doznati nešto iz njihovih aktivnosti…Danas su slunjske vatrogasce, posjetila školska djeca.

Djeca s vatrogascima

Djecu zanima oprema bez koje su vatrogasci u nekim situacijama nemoćni

Danas gužva u Slunju i povremeni zastoji u prometu

Obuća i odjeća za svakoga

Susreli smo u sajmu i ove simpatične Koreanke