Danas zaštitnik vozača: sv. Kristofor – Tmurno i prohladno

9 svi

Danas je spomendan sv. Kristofora mučenika, zaštitnika vozača i putnika. Mnogi u svoj automobil stavljaju medaljicu, naljepnicu ili privjesak s likom sv. Kristofora. Ali sv. Kristofor nije stekao popularnost razvojem automobila već je bio veoma popularan i u srednjem vijeku. Posvuda su podizane kapele i crkvene u kojima je smještan dobro poznati lik, poduprt štapom, s djetetom na ramenima. Naime, on je prenio na ramenima dječaka preko duboke rijeke. Ipak, sv. Kristofor nas neće spašavati ako ludo vozimo. On nas potiče na odgovornost na cesti, pogotovo prema malenima.

Na današnji dan 9. svibnja 1978. teroristička organizacija pod imenom “Crvene brigade” ubile su talijanskog demokršćanskog premijera Alda Mora. Otele su ga i držale na tajnom mjestu do izvršenja smrtne presude. Terorizam mijenja boje i sponzore, dolazi do vrhunca i iščezava ali dolaze drugi igrači naoružani mržnjom koju zamotavaju u neku ideologiju ili čak vjeru. Prepoznajemo ih po njihovim “plodovima”.

Spašene 82 djevojčice nakon trogodišnjeg zatočeništva – “Zahvaljujemo Bogu što ove djevojčice mogu zagrliti svoje obitelji, ali se pitam je li trebalo čekati tri godine da se ovo dogodi” – kaže kardinal John Olorunfemi Onaiyekan, nadbiskup Abuje (Afrika) komentirajući oslobođenje 82 djevojčica koje je otela teroristička islamistička organizacija Boko Haram iz škole 14. travnja 2014. “Kroz godine zatočeništva bio sam s onima koji su uporno tražili od vlade da učini sve kako bi djevojčice bile oslobođene. Vlada nam je odgovorila da nije mogla ishoditi njihovo oslobođenje od terorista tako da dadu u zamjenu neke od zatvorenih terorista Boko Harama. A to se na kraju ipak dogodilo. Za njihovo oslobođenje pušteni su neki vođe Boko Harama iz zatvora i plaćena je oveća suma novca. Nije li se to moglo učiniti ranije kako bi se skratile trogodišnje patnje ovih djevojčica i njihovih obitelji” – pita se kardinal. Ne zna se što su sve djevojčice pretrpjele u ove tri godine ali dovoljno je bilo vidjeti njihova lica na TV snimcima. Tko može procijeniti psihičke patnje koje su pretrpjele?

Vlažno i prohladno u slunjskom kraju jutros

Susret ministranata u Slunju 19. lipnja – Austrijska katolička agencija Kathpress javlja da će se na duhovski utorak u cistercitskom samostanu u Lilienfeldu okupiti oko 2.500 ministrantica-ministranata iz biskupije st. Polten. Ovo je priznanje djevojčicama i dječacima za odano služenje kod oltara. Čeka ih raznolik i zanimljiv progran s glavnom točkom oko koje se sve vrti: misno slavlje. Ovo nas podsjeća na naše ministrantske susrete koji se održavaju svake godine. Godine 1997. na Plitvicama se okupilo oko 2000 ministranata na tri dana iz Riječke metropolije (Istra, Krk, Rijeka). Bio je to susret za pamćenje. Ove godine susret ministranata Gospićko-senjske biskupije predviđen je 19. lipnja. Domaćin je ovaj put župa i Grad Slunj. Očekuje se između 200 i 300 ministranata-ministrantica. Program zanimljiv: uz šport i igre centralna točka je misa u kojoj svi ministranti sudjeluju obučeni u svoje odore.

Sa susreta u Senju 2015

Jutros je oblačno i pada slaba kiša u slunjskom kraju. Prohladno je, zrak je vlažan pa neki zagrijavaju prostorije.