Slunj: prve trešnje – Dan Europe

9 svi

Iako je hladno, kišovito, bilo je mrazeva, ipak neke su nas voćke iznenadile svojom upornošću, strpljivošću i životnom snagom. Naš suradnik Ivan Tolj poslao nam je fotografije sazrelih trešanja kod dječjeg vrtića u Slunju, u voćnjaku Mile Štrka. Nadamo se da će nas i drugdje iznenaditi jabuke, šljive, a možda i smokva koja je ponegdje u nekom vrtu u slunjskom kraju našla svoj “dom”.  Naša je domovina prekrasni vrt koji nam je podarila Božja dobrota. Neki su slijepi za čudesne tajne koje nas okružuju, za raskoš i bujicu života, za biološku raznolikost koja nas okružuje.

Danas je Dan Europe. Svake godine 9. svibnja sjećamo se prvih početaka Europske Unije  a to je bilo 1950. Kao sva carstva, sustavi, tako je i EU podložna promjenama. Ona nije statična nego se neprestano mijenja. Izlazak Britanije iz EU izgleda nekima udarac europskoj zajednici naroda. Europa kao zajednica naroda koje povezuje zajednička kultura i povijest, ne može pobjeći od svoje sudbine. Hrvatska tu spada. O nama ovisi hoćemo li se utopiti u “loncu” u kojemu se kuha ili ćemo obogatiti Europu svojom zasebnošću, kulturom, tradicijom…

 

Danas u 17 sati /slunjska crkva/

Najčitanije knjige u KS – Lista najčitanijih knjiga uglednog kršćanskog izdavača „Kršćanske sadašnjosti”: na prvom mjestu knjiga „Što ti želim za krizmu” čiji je autor Stephan Sigg. Na drugom mjestu „Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskoga rata i poraća / Archbishop Stepinac and the Serbs in Croatia within the context of World War II and the post-war period”. Treće mjesto zauzima „Album moje prve svete pričesti”. Na četvrtom mjestu je knjiga „Papa Franjo odgovara: Intervjui i tiskovne konferencije”. Na petom mjestu „Slava križa” Ivice Žižića.  Dobro je pročitati dobru knjigu. Više o izdanjima može se naći na www.ks.hr.