Danas bl. Ivan Merz: vojni poligon Slunj slavi

10 svi

Danas crkva slavi blaženog Ivana Merza. Zanimljiv je životni put ovog britkog intelektualca. Rodio se u Banjoj Luci 16. XII. 1896. godine. Odgajan je u liberalnoj sredini. Gimnaziju s maturom završava 1914. godine u Banja Luci. Po želji roditelja kroz tri mjeseca pohađa Vojnu akademiju, a potom počinje studij u Beču. Prvi svjetski rat prekida mu studij. Mobiliziran je i poslan na bojište. Proživljava sve patnje rata na fronti u Italiji od 1916. do 1918. U susretu s trpljenjem doživljava potpuno obraćenje Bogu. Nakon rata, 1919., nastavlja studij književnosti u Beču i potom studira u Parizu na Sorboni i Katoličkom institutu od 1920. do 1922. Po završetku studija dolazi u Zagreb 1922. i postaje profesor francuskoga jezika i književnosti na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Doktorirao je 1923. na Zagrebačkom sveučilištu disertacijom pisanom na francuskom jeziku o utjecaju liturgije na francuske pisce. Sve svoje slobodno vrijeme Ivan posvećuje odgoju hrvatske mladeži u tadašnjim katoličkim organizacijama, napose u Hrvatskom orlovskom savezu čiji je bio suutemeljitelj, postaje idejni vođa velikog dijela katoličke omladine i unosi u katoličku javnost novi način mišljenja, osjećanja i prosuđivanja. Njegov životni moto bio je: Euharistija – Apostolat.“ Umire 10. svibnja 1928. u 32. godini života. U kratkom životu mnogo je učinio.

Bl. Ivan Merz zaštitnik je vojne kapelanije poligon “E. Kvaternik” Slunj. Danas u 11 sati misno slavlje na poligonu predvodi vojni ordinarij mons Jure Bogdan.

Josip Turkalj (1924-2007), bolje poznat u Americi nego u Hrvatskoj, poklonio je slunjskoj crkvi skulpturu Jurja Frankopana koja se nalazi u crkvenom dvorištu u Slunju

                               

Jučer je na Mirogoju u Zagrebu pokopan ZVONIMIR TURKALJ, najmlađi brat svjetski poznatog umjetnika Josipa Turkalja. Zvonimir kao i brat Josip rođeni su u Rakovici a od 1933. dolaze u Slunj gdje obitelj ima stolarsku radionicu. Zvonimir je umro u 90. godini života. Za njim žale djeca i rodbina.