Povijesni susret pape Franje i ruskog patrijarha Kirilova – U ratu smo

13 velj

Jedinstvo se izgrađuje hodeći zajedno – sinoćnje su riječi pape Franje u zrakoplovnoj luci José Marti u Havani, na povijesnom susretu s patrijarhom Moskve i cijele Rusije, Kirilom. Neposredno po slijetanju Papina zrakoplova u Havanu, Poglavara Katoličke crkve dočekao je predsjednik Kube, Raul Castro, nakon čega se papa Franjo susreo i s ruskim Patrijarhom, razmijenivši s njime srdačan zagrljaj.

Braća smo i jasno je da je ovo Božja volja – rekao je Sveti Otac Ruskom patrijarhu, na samom početku susreta, dok je Moskovski patrijarh Papi rekao: Iako naše poteškoće nisu još izglađene, postoji mogućnost da se susretnemo i to je lijepo! Nakon dvosatnog razgovora dvojice poglavara iza zatvorenih vrata i međusobne razmjene darova, potpisana je i zajednička deklaracija, poslije čega su poglavari dviju kršćanskih Crkvi, dali i kratke izjave. Nedugo nakon potpisivanja deklaracije, Rimski biskup i moskovski Patrijarh su se međusobno pozdravili, nakon čega je Papa nastavio svoje apostolsko putovanje u Meksiko.

Sinoćnji susret i potpisivanje zajedničke deklaracije, prvi je izravni dijalog poglavarâ Katoličke i Ruske pravoslavne crkve nakon raskola iz 1054. godine. Papa je nekoliko sati prije svog susreta s Ruskim patrijarhom, na svom Twitter računu jučerašnji susret nazvao ‘darom od Boga’. Obje su strane izrazili želju i nadu u skore plodove susreta, koji već mnogi smatraju povijesnim.

U ratu smo – “ U ratu smo jer nam prijeti terorizam”.  Rekao je francuski premijer Manuel Vals u Munhenu u jednom interventu na konferenciji za sigurnost. “Uslijedit će drugi napadi i veliki atentati u Europi” – to je sigurno – rekao je socijalistički premijer . “Prijetnja neće biti manja ako ne znamo za nju”. Ovo nije trebao reći premijer jedne velike europske zemlje. To znaju obični ljudi. Europi predstoji razdoblje velikih nereda, stradanja nevinih.  Terorizam neće pobijediti ali će mnogo žrtava ostaviti iza sebe. Kao što su uostalom ostavile druge totalitarne ideologije.