Prednedjeljno raspoloženje (video)

13 velj

130216a

Jutros je oblačno, povremeno pada kiša. Relativno je toplo. Prije podneva posve se razvedrilo i zasjao je dan kao san. U zraku se osjeća prednedjeljno raspoloženje i miris proljeća. Danas u 17 sati misa u župnoj crkvi u Slunju koja je neobična. Na njoj vidimo i one koji ne žive u Slunju. Mnogi dođu u posjet svojoj rodbini i tako sudjeluju u misnom slavlju.

Ritam rada i odmora jednostavo je dio našeg postojanja. Rad bez odmora i obratno bilo bi apsurdno i nepodnošljivo. Robijaši na Golom otoku najteže su podnosili besmisao rada bez odmora. Prenosili su kamenje s jedne hrpe na drugu. To je nepodnošljivo. Ali, kad čovjek radi neki smisleni posao i umori se onda je odmor blagoslovljen. Kad je jedan prolaznik pitao radnike na jednom velikom gradilištu što to rade, čuo je različite odgovore. Jedan je rekao da kuluči čitav dan za sitnu crkavicu, drugi je radosno rekao da zidaju katedralu. Jednaki uvjeti a različiti odgovori.  Sjetimo se radnika ili namještenika koji rade dosadne i odgovorne poslove, često puta pod presingom! Pri tom mislimo na pr. na medicinske sestre, liječnike, radnike čistoće, šumske radnike…Bože, daj im snage i da vide kako je njihov rad blagoslovljen. Odmor je jednostavno potreba da čovjek može funkcionirati.

Nedjeljni odmor vjernicima je “počinak u Gospodinu”: na nedjeljnoj misi njihov rad postaje smislen i blagoslovljen, ima odraz u vječnost.

130216c

Ptice su se oglasile u našem kraju

Slunj danas oko podneva (video):