Bernardin Sienski – Dan šutnje – Preminula Ana Pavlić

20 svi

Danas je spomendan sv. Bernardina Sijenskog. Umro je na današnji dan 1444. godine. Već šest godina poslije papa Nikola V. proglasio ga je svetim. Rođen je 1380. godine u mjestu Massa Maritima kod Siene. Već u 4. godini života umiru mu roditelji, a njegov odgoj preuzimaju rođaci u Sieni. Tu je studirao i kasnije – na Sienskom učilištu – i sam predavao. Kao nasljednik oca posjednika rudnika, imao je veliko imanje. Kad je u gradu zavladala kuga, njegovao je oboljele i pomagao im svojim sredstvima. I sam se zarazio, što ga je potaknulo na dublje razmišljanje. Ozdravio je i svoje imanje razdijelio siromasima, a 1402. godine priklonio se franjevcima-opservantima.

Danas je izborna šutnja, prilika da ljudi razmisle koga će birati. A na listama je čak 47.000 kandidata za župane, gradonačelnike, načelnike, gradska i općinska vijeća. Svakako, treba se odazvati i dati svoj glas kandidatima za koje mislimo da će raditi za opće dobro lokalne zajednice.

Jutros je krenuo iz Slunja autobus hodočasnika prema Mariji Bistrici. Udruga “Molitveni vijenac” danas okuplja svoje članove u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici.

Slunjski hodočasnici danas u Mariji Bistrici

Svečana vojna procesija u Lurdu – Jučer 19. svibnja oko 12.500 vojnika iz 40 zemalja sudjelovali su u svečanoj procesiji u Lourdesu. Među njima je i 800 hrvatskih vojnika i 150 vojnika iz BiH. Ovo je 59. vojno hodočašće u Lourdes. Slavlju se pridružila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved i drugi dužnosnici. Dakako, s hrvatskom vojskom su vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan i u BiH vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić. S njima je određen broj vojnih kapelana pa tako i vojni kapelan sa slunjskog poligona vlč. Milenko Majić.

Predsjednica Kolinda Kitarović u Lurdu

Danas u popodnevnim satima kiša i zahlađenje u slunjsko-plitvičkom kraju

                              †

Preminula je ANA PAVLIĆ r.Špehar iz Drežnika 8. Rođena je 1939. Vjenčala se 12.06.1957. s Josom Pavlić koji je preminuo 17.02.2017. S njim je podigla petero djece. Sin Jure  poginuo je na Vagancu 27.08.1991. pred očima brata Ante a Ante je poginuo isto tako kao branitelj godinu dana kasnije 27.08.1992. na poligonu. Ova hrabra majka snagom vjere podnijela je ove udarce, progonstvo ali i povratak. Bit će joj iskazana počast kršćanskog pokopa u nedjelju 21. svibnja u 15 sati na groblju Drežnik Grad. Za njom žale sinovi Milan i Ive, kći Vesna, unučad, rodbina i čitav slunjsko-plitvički kraj.