Sunčani dan – Terorizam postaje svakodnevnica? – Ovog tjedna

23 svi

Utorak 23. svibanj: sunčan i divan dan. Možda nismo svjesni kako je lijepo živjeti u miru! Prodajemo nezadovoljstvo a zaboravljamo da smo podareni razdobljem koje nudi bezbrojne šanse. Promislimo o noćašnjem pokolju u Engleskoj!

Teroristički napad u Ujedinjenom Kraljevstvu, dva tjedna prije izbora koji su predviđeni 8. lipnja. Bilanca je zastrašujuća: 22 mrtvih (među kojima su djeca) i 59 ranjenih u eksploziji pri kraju koncerta popularne Arijane Grande u areni u Mancheseru. Radi se o najtežem napadu nakon 2005. godine. Policija vjeruje da se radi o terorističkom atentatu dodajući da je autor pokolja stradao. Uradio je ovaj napad sam ali se ne isključuje mreža suradnika.

Manchester Arena incident

Sinoćni teroristički napad u Manchesteru nažalost nije posljednji

Podsjetimo na događanja ovog tjedna:

u srijedu 24. svibnja u Drežničkom Selištu slavlje Marije Pomoćnice. U prelijepoj kapeli  misno slavlje u 17 sati.

U četvrtak 25. svibnja blagdan Uzašašća Gospodinova. U Slunju misa u 18 sati (prije mise krunica). Isto tako u četvrtak Slunj i Rastoke posjetit će rektor i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Zagreba.

U petak 26. svibnja svećenici Gospićko-senjske biskupije s biskupima hodočaste u biskupijsko svetište MB na Krasnom. U 10 sati okupljanje, misa, druženje.

U subotu 27. svibnja u pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Plitvicama održava se redoviti godišnji susret novinara u vjerskim medijima s prostora Gospićko-senjske biskupije. Susret počinje u 10 sati pozdravom biskupijskog povjerenika za medije mons. Mile Pecića. Zatim će član istog povjerenstva Zvonko Ranogajec podsjetiti na teme svih dosadašnjih susreta. Središnje predavanje na temu „Vjerska trpeljivost i netrpeljivost u medijima“ održat će prof.dr. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju sa KBF Zagreb.
  

Zašto su neki ljudi slijepi za čudesna djela Božja koja nas okružuju? Nasilje nad prirodom i nad njegovom djecom kao što je terorizam, ratovi, prezir je Boga! Svjetski ratovi i oni lokalni projekti su sotone. Isto tako zagađenje okoliša ne može se drugačije razumjeti nego kao djelo sotone. On želi prebivalište na ovoj našoj prelijepoj planeti učiniti nemogućim. Nalazi svoje suradnike u nekim ljudima.

 

Vjeroučiteljica Andreja s jednim razredom u posjeti župnoj crkvi u Slunju

Vodenkonjic snimljen danas na Slunjčici

Proslava Dana Ličko-senjske županije – Ličko-senjska županija svečano je proslavila danas svoj dan. A za Dan županije izabran je rođendan otac Domovine dr. Ante Starčević a to je 23. svibanj. Svečanu misu za sve čelnike i stanovnike Županije, u gospićkoj katedrali, predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić uz koncelebraciju gospićkog župnika i dekana mons. Mile Čančara, kancelara Biskupije preč. Marinka Miličevića i biskupovog tajnika i župnog vikara vlč. Mišela Grgurića. Na misi je pjevao katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.

Papa Franjo putuje u Južni Sudan? – Prema riječima katoličkog nadbiskupa Paulina Lukudu Loro papa Franjo mogao bi posjetiti Južni Sudan. Radi se na tome da njega i anglikanskog primasa Justina Welby 15. listopada dočekaju u Jubi (glavni grad). Idućih dana očekuju se vatikanski predstavnici u Jubi zbog pripreme posjeta. Papa Franjo ostaje dosljedan svom poslanju: posjet perifernima, rubnima, onima koji trpe. A Južni Sudan je razdiran građanskim ratom čije posljedice najviše trpe djeca, žene, starije osobe.