Danas Dan hrvatskog sabora

30 svi

Danas se obilježava Dan Hrvatskoga sabora. To je spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Važan je to datum iako je naknadno uveden i nije ušao u kolektivnu svijest kao što je to Dan pobjede i domovinske zahvalnosti koji se slavi 5. kolovoza. Osim toga on se miješa s Danom neovisnosti koji se slavi 8. listopada a to je dan kad je Hrvatski sabor 1991. jednoglasno donio povijesnu odluku o raskidu svih veza s ostalim republikama SFRJ i to u vrlo dramatičnim okolnostima.

U Saboru se vode žučne rasprave. Ponekad se energija gubi u jalove rasprave, stranačka prepucavanja. Konkretno treba 76 ruku da Vlada nastavi rad. Inače nam prijete novi izbori, trošenje novca i još veća neizvjesnost. Stranačka ili osobna korist ponekad je važnija od općeg dobra. Ipak, unatoč slabostima demokratski sabor je jamac demokracije.

Danas treba potražiti hladovinu

Jutros nam je podaren još jedan vedar i topao dan. Mjesec svibanj je na odlasku i sunce šalje sve više topline. Idemo u susret vrućinama koje zaželimo u hladnim zimskim danima i noćima. Fenomen turizma dosiže svoj vrhunac u najvećim vrućinama. Hrvatska je raj za milijune ljudi ne samo zbog prirodnih ljepota, mora, jezera, zelenila, nego i zbog relativno dobre sigurnosti. Tako mala mjesta u unutrašnjosti  mogu biti idealna za odmor u miru i sigurnosti. Ne zaboravimo da živimo u blagodatima mira!

Kako svijet izgleda u očima ovog vodenkonjica?  U svakom slučaju nije zaražen virusom oholosti, bahatosti, nacisoidnosti, težnjom za moći, slavom, bogatstvom. Poniznost nije smatranje sebe ništavnim i beznačajnim. Poniznost je ustvari realnost: znati svoje mjesto u simfoniji života i biti zahvalan za primljene darove…Naučimo nešto od ovog divnog Božjeg stvorenja!