Sv. Justin – Sajam u Slunju – Zvonjava kad se rodi dijete – Preminuo Petar Jukić

1 lip

Danas Crkva slavi sv. Justina. A ovaj je velikan zadržao način razmišljanja starih grčkih filozofa pa i njihov stil života, samo je tome dao kršćanski smisao. Grčka misao u službi teologije! Rođen je početkom 2. stoljeća u srcu Samarije, središnjeg dijela Palestine, u poganskoj obitelji. Budući se u gradu njegovala grčka kultura, u njezinu je duhu bio odgojen i mladi Justin. Iz njegovih djela uočljivo je da je bio dobar poznavatelj govorništva, pjesništva, povijesti, a posebice filozofije. 

Zvonjava kad se rodi dijete – Doznajemo da župnik u Postirama na otoku Braču don Jure zvoni na sva zvona kad se rodi dijete. To obrazlaže da rođenje i novi život zaslužuje zvonjavu. To je slavlje rođenja i novoga života. Dakle, kad neka mještanka rodi, zvona objavljuju puku tu sretnu novost. Ova simpatična vijest daje nam povod za razmišljanje. Nije li rođenje uistinu događaj koji je važniji od svih drugih događanja u mjestu? Radi se o civilizacija života naspram civilizaciji smrt. Pomalo prodire svijest da je dijete bogatstvo, da su roditelji s više djece prava elita koja se izdiže iznad prosjeka. Dodajmo da na našim stranicama objavljujemo kao posebni događaj krštenje djeteta. Doista, takav događaj je po svojoj važnosti i veličini iznad svih sportskih, zabavnih pa i kulturnih događanja.  Što god netko mislio, prvi plač djeteta je himna  života.

Danas je prvi dan lipnja. Sunčan i topli ljetni dam. Danas je sajam u Slunju pa će mnogi doći u Slunj prošetati, ponešto kupiti, obaviti neki posao.

Tek u 13 sati prošetali smo po gradu. Zbog vrućina ljudi su se već razišli i potražili hladovinu. Trgovci spremaju preostalu robu, slažu u vozila i napuštaju Slunj. Ovih će dana potražiti još neki sajam a u idući četvrtak opet doći u Slunj.

Ipak starinske kuće imaju nešto simpatično…Ne samo zbog načina gradnje nego i zbog tajni koje nose u svojim prostorijama

Zadivljujući prizori večeras pri zalasku sunca (Slunj)

                         

Preminuo je u 67. godini života PETAR JUKIĆ DUGI iz Mukinja 22. Bit će pokopan na groblju u Rakovici 02.06.2017. u 17 sati. Za njim žale supruga Ana, sinovi Robert, Krešo i Goran, snahe, unuk, rodbina