Uoči Duhova – Razgovor uz kavu

3 lip

Drevna je tradicija Crkve da bdije uoči velikih blagdana. Majka svih bdijenja je vazmeno bdijenje, kad u uskrsnoj noći Božji narod čeka zoru uskrsnuća. Uoči Božića slavimo polnoćku kao bdijenje, tako uoči Velike Gospe, Sviju Svetih…Tako i uoči blagdana Duhova vjernici bdiju u iščekivanju silaska Duha Svetoga koji sve okuplja, povezuje, oživljava. Duh je slutnja i čežnja, ali i zahvaćenost: on preobražava ovo krhko u vječno. Božji Duh očitije se ponajviše u ljubavi: ona je izlivena u srca naša po Duhu Svetom koji nam je dan. To je veća realnost nego ona koju gledamo svojim očima.

Večeras će u slunjskoj crkvi u 18 sati biti slavljena misa uočnica, misa uoči svetkovine Duhova. Na sam blagdan Duhova župa Blagaj slavi svoga zaštitnika misom u 14 sati! U Slunju mise na Duhove kao i svake nedjelje a to znači u 8 i 11 sati.

Župa Rakovica ima krizmeno slavlje sutra, na Duhove, u 10.30 sati: biskup će podijeliti sakrament Potvrde 18-orici mladih.

Razgovor uz kavu – Nismo odavno zabilježili naš razgovor uz kavu. Ne znači da se nismo sastajali i diskutirali o svakodnevnim problemima. Našli smo se na terasi našeg kafića. Jutarnji su sati. Temperatura 14 stupnjeva. Ugodni vjetrić donosi svježi zrak. Kao da nam želi reći: milujem vas iako ne znate odkud dolazim i kamo idem…Azijski turisti šeću i zagledavaju se u svaki kut našeg grada. Neki strpljivo čekaju autobus prema jugu. Marko i Ante prvi su stigli. Uskoro su i drugi počeli stizati. Marko je uzeo riječ: “Grupa koja se bori za reformu školstva ili kurikularnu reformu postaje sve glasnija. Priredili su neki dernek na kojemu su izvikivali jeftine parole. Čovjek pomisli da tim ljudima treba pomoć. Kao da žele pticama zabraniti pjevanje jer su prebučne ili staromodne. Pjevaju istu pjesmu! Zar ne bi slavuj svoju pjesmu promjenio i počeo graktati! Dosadio je svojim milozvučnim pojem! “ Ante se uključio i zapravo prekinuo Markovo nizanje misli: “ Tiha većina ne obazire se na jato gavranova koji su se umislili da su najbolje ptice pjevice i da bi svi trebali po njihovu diktatu pjevati. To nazivaju reformom pjevanja. Zapravo prefarbali su perje crvenom bojom da dokažu kako su moderni! Ne smetaju oni drugim pticama svojim ekzibicijama dok god ne počnu nasiljem, galamom, manipulacijma prisiljavati druge da se ponašaju kao oni”. Dok je Ante srkao gutalj kave Jure su ubacio: “Zamislite, jednu su članicu vijeća koja nije po njihovoj volji napali. Predbacuju joj da je nazadna jer zastupa prirodno pravo da ptice – mužjak i ženka – saviju gnijezdo i odgoje mlade ptiće, da ih osposobe za let i raduju se njihovu prvom letu! Oni misle da je to staromodno jer po njima dva mužjaka mogu podići ptiće”. Miro je popio svoju kavu i sad očekuje svoju priliku da se uključi. Počeo je smireno: “Kad smo već kod ptića postoji uzrečica: “Što je manji ptić, to je veći krić!”. Galamom žele skrenuti pažnju na sebe i svoje nekakve čudne reforme. Tiha većina će odgovoriti kad bude trebalo, kad budu ugroženi temelji na kojima počiva život.” Grupa motorista, jedan za drugim, protutnjila je kroz centar našeg malog mista. Jedna je mlada majka nosila malu kćerkicu u naručju i gurala kolica s još jednim djetetom. Ona će ovu djecu osposobiti za let iako im je već kod rođenja dana putanja, putanja koja ih vodi na let prema vječnosti.

Hoće li silni “napredak” od naših rijeka, jezera, izvora napraviti “mrtvu prirodu”. Alarm na Plitvicama: veliki slap može presušiti!