Gospić: korizmeni susret svećenika (video)

15 velj

Svake godine svećenici Gospićko-senjske biskupije okupljaju se na korizmeni susret. Svećenici, navjestitelji i službenici Riječi, dok duge poučavaju i uvode u sakramente, moraju i sami uronuti u otajstvo spasenja. U 10 sati u katedrali je fra Šimun Romić, jedan od braće svećenika, pripremao svećenike na sakrament pomirenja. Nije toliko važan pojedini trenutak slabosti, pogreške i grijeha, nego je važno stanje. Upasti u stanje beznađa, u neko grešno stanje, daleko je ozbiljnije nego pojedini grijeh u trenutku slabosti. Upravo su svećenici u opasnosti da upadnu u malodušnost i slično. Slijedila je osobna ispovijed: ispovijedali su svoje slabosti jedan drugome a zapravo Bogu. Drugi dio susreta nastavljen je u biskupiji. Predavanje je održala s. Valentina Mandarić, profesorica na KBF i predstojnica Katehetskog ureda zagrebačke nadbiskupije. Tema predavanja: “Milosrđe – put crkve do čovjeka u suvremenim periferijama”. Ova tema duboko je ukorijenjena u svetom Pismu. Isus je došao potražiti ne zdrave nego bolesne. Milosrđe je ne samo bitna sastavnica kršćanske nade nego je postalo i tekovina čovječanstva. Postoji naša osobna periferija kao i periferija crkve, društva, obitelji. Papa Franjo posebno ima osjećaj prema periferiji društva i crkve tj. usmjeren je prema rubnima. Nije to nova praksa nego je to bit poruke Radosne vijesti /Evanđelja/. U diskusiji su svećenici pokrenuli pitanje: može li se stati samo na humanosti, služenju ljudima u njihovoj potrebi a zapostaviti vertikalu ili živjeti kao da je nema ili je nepotrebna. Predavačica je pojasanila da je skrb i briga za rubne (periferne) neodvojivo od Božje ljubavi.

Nakon diskusije svećenici su upoznati o pojedinostima biskupijskih hodočašća  u Poljsku, Zagrebačku Dubravu i na Udbinu. Za Poljsku još ima mjesta ali treba upozoriti hodočasnike da trebaju sklopiti ugovor s agencijom i platiti koju ratu. O hodočašću u godini milosrđa u Zagrebačku Dubravu (kapucinska crkva) dogovorit će se svećenici pojedinih dekanata. Hodočašća na Udbinu u Korizmi idu po svom rasporedu. Slunjski dekanat hodočasti na Šetu korizmenu nedjelju 13. ožujka.

Svećenisi cu ostali na bratskom ručku u biskupiji. Zanimljivo da su svećenici-športaši dogovorili uskrsni susret (Emaus) po Uskrsu na izvoru Slunjčice i u Slunju. Mlađi će odigrati partiju nogometa a stariji se diviti ljepotama prirode.

1502161d

U katedrali molitva i priprema za ispovijed

1502161b

S. Valentina Mandarić

1502161c

Svećenici su diskutirali…

 1502161e