Kalendarski početak ljeta – Dva sprovoda – Dodjela priznanja – Jedna od prijevara

21 lip

Danas je sv. Alojzije Gonzaga, zaštitnik mladeži. Alojzije je stupio u Družbu Isusovu u dobi od 17 godina. Prije toga odrekao se markgrofije u korist mlađeg brata Rudolfa. Rođen je 9. ožujka 1568. godine u Kastiljoneu u vrijeme snažne tridentske obnove koja je Crkvu osnažila nakon reformacije i Luterove pobune.

Počelo ljeto – 21. lipnja početak je ljeta. To je ujedno jedan od najdužih dana u godini i traje 15 sati i 40 minuta. Sunce je jutros izašlo u 4:08 sati, a zalazi u 19.48, prema podacima Zvjezdarnice Zagreb.  Najduži dan ove godine bio je jučer – sunce je tada izašlo 4:07, a zašlo u 19:48 sati.

U našem kraju žita klasaju (snimljeno u Drežniku)

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je 20. lipnja u oproštajni posjet apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Alessandra D’Errica.

Danas su dva pogreba. Umrla su relativno dva mlada čovjeka: Božidar Begović (52) i Slavo Cindrić (61). Božidar će biti pokopan na slunjskom groblju danas u 16 sati a Slavo u Cvitoviću u 17 sati.

Dodjela priznanja Grada Slunja – Danas je zasjedalo gradsko povjerenstvo Grada Slunja za dodjelu nagrada i priznanja zasluženim osobama u povodu Dana Grada. Povjerenstvo se sastalo u gradskoj vijećnici i nakon rasprave prihvatilo prijedloge građana i pravnih osoba za dodjelu priznanja.

Zasjedanje povjerenstva

Ne treba svakome vjerovati – Jučer je u Policijskoj postaji Slunj zaprimljena prijava 75-godišnjaka da su 19. lipnja u poslijepodnevnim satima, na području Slunja, u njegovo dvorište došle dvije nepoznate ženske osobe i rekle mu da je njegova sestra naručila stolnjake. Nakon što ih je platio, kontaktirao je sestru i shvatio da je prevaren. U policijsku postaju dovedene su 65-godišnjakinja i 38-godišnjakinja za koje se sumnja da su počinile navedeno kazneno djelo te će protiv njih biti proslijeđena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.