Danas blagdan Srca Isusova – Sjećanje na Šajfarov Gaj – Večeras u 20 sati tribina o kiparu Josipu Turkalju – Preminuo vlč. dr. Marijan Žagar u Rijeci i Bare Ugarković u Kremenu

23 lip

Danas crkva slavi svetkovinu Srca Isusova. Krist je prihvatio trpljenje u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji radije nego se poslužio nasiljem. Digao se ljubavlju iznad zla i tako uspostavio novi odnos s Bogom i među ljudima: time je postao izvor ljubavi koja ima zadnju riječ. Nastala je pobožnost Srcu Isusovu koje je ljubilo do kraja. U slunjskoj crkvi večeras u 18 sati misa.  

Danas sjećanje na stradanje u Šajfarovu Gaju. U 11 sati misa u župnoj crkvi u Lađevcu a potom posjet samom stratištu u Šajfarovu Gaju i molitva. Sjetimo se da su partizani odnosno komunistički režim 19. lipnja 1944. strijeljali bez suda i obrane 51 mještana (među njima jedna žena). Narednih dana strijeljali su još 17 mještana.

Večeras u Slunju misa u 18 sati!

Josip Turkalj: Juraj Frankopan (u crkvenom dvorištu u Slunju)

Tribina o Josipu Tirkalju – Večeras u 20 sati bilo bi pametno naći se u dvorani Pučkog učilišta u Slunju. Održava se tribina o svjetski poznatom kiparu Josipu Turkalju. Poznatiji je u svijetu nego kod nas. Josip je rođen u Rakovici ali je odrastao u Slunju i Slunjani bi trebalo biti ponosni na ovoga čovjeka. Njegova se dva djela nalaze u crkvi u Slunju: Pieta i sv. Obitelj te statua Jurja Frankopana u dvorištu crkve. Josip je poklonio slunjskoj crkvi križni put u gipsu: u tijeku su pregovori  o izlijevanju križnog puta što bi koštalo 90.000 kuna. Ne ćemo dalje govoriti o umjetniku Josipu Turkalju nego bas pozivamo večeras u 20 sati na tribinu u pučko učilište i izložbu fotografija nbjegovih radova.

     

Danas je preminuo u Rijeci prof. dr.MARIJAN ŽAGAR, svećenik Riječke nadbiskupije. Rođen je 28.07.1947. Zaređen je za svećenika 28.06.1975. Vršio je službu duhovnika u sjemeništu i bio je profesor na bogosloviji. Obolio je i veći dio života proveo je u invalidskim kolicima. Bio je strpljiv svećenik i duhovan. Bit će pokopan u svećeničkoj grobnici na Kozali (Rijeka) a datum ćemo objaviti naknadno.

Preminula je u 91. godini života BARE UGARKOVIĆ iz D. Kremena 29. Bit će pokopana u Cvitoviću 23.06.2017. u 15 sati. Za njom žali suprug Anton, sin Tome, kčerke Jelena i Marica, unučad…