Molitva i suze u Šajfarovu Gaju

23 lip

Šajfarov Gaj ostaje rana neprebolna. Prošle su već 73 godine ali žalost ne prestaje. Zašto su pobijeni ljudi koji nisu pojma imali o nekakvim ideologijama, koji su živjeli na škrtoj zemlji i nikoga nisu ugrožavali? U nečijim ludim glavama rodila se ideja da bi oni mogli biti neprijatelji pa ih treba likvidirati ili su ubijeni iz bijesa, za odmazdu, iz zadovoljstva ili je bila po srijedi demonstracija pobjedničke moći. Bilo kako bilo u jednom danu, 19. lipnja 1944. godine, ubijen je 51 mještanin. Nisu se time zadovoljili nego su idućih dana pobili, također bez suda i obrane, još 17 mještana.  Sve je to bilo pod geslom “smrt fašizmu, sloboda narodu”. Jadna sirotinja ubrojena je među fašiste a fašiste se može ubijati kao što se može ubijati štetočine. Ovo govori o izopačenosti jednog nenarodnog režima koji je ostavio mnoštvo grobova.

U 11 sati u župnoj crkvi sv. Jurja slavljena je misa za pobijene. Predevodio ju je župnik vlč. Šimo Božić uz koncelebraciju slunjskog  i drežničkog župnika. Narod je pjevao kako to ovaj narod zna. Žrtve nisu izgubljene, zapravo ništa nije izgubljena pa ni jedna suza. U crkvi su uočeni gradonačelnik Jure Katić sa suradnicima, branitelji, puk. Po završetku mise svi su se uputili automobilima u koji kilometar udaljeni Šajfarov Gaj. Sunce sve jače pripiče. Vijence su položili gradonačelnik Jure Katić, predstanici brabiteljskih udruga,  rodbina, priajtelji. Gradonačelnik Katić istakao je da se, zahvaljujući Ministarstvu branitelja, radi na otkrivanju masovnih grobnica te njihovom dostojnom pokapanju. U općini Rakovica i Plitvička Jezera već je pronađeno 60 posmrtnih ostataka. Svaka samoupravna jedinica trebala bi se pobrinuti za izgradnju zajedničke grobnice u koju bi se onda pohranili pronađeni posmrtni ostaci. Sami građani mogu svojim informacijama pomoći da se otkriju takve grobnice i dostojno pokopaju pronađeni ostaci… Župnik Šimo Božić predvodio je kratku molitvu za duše umorenih.

U hladovin stare krušle-tepke i šljiva, narod je tažio nesnosnu žeđ. Sunce kao usijana kugla šalje sve veću i veću količinu energije.

Misa u župnoj crkvi u 11 sati

 

Dolazak u Šajfarov Gaj

Župnik Božić predvodi molitvu

Razgovor…

Razgovor uz čašu osvježavajućeg pića