Danas sv. Irenej – Mlade mise – Ljetna škola plivanja

28 lip

Danas crkva slavi sv. Irenej  (ili Irinej kako ga zove istočna crkva). Spada u red učenih crkvenih otaca.  Rodio se oko 135. u Smirni (danas İzmir u Turskoj). U mladosti je stekao svestranu naobrazbu. Dobro je poznavao Sveto pismo, djela ranih kršćanskih pisaca i klasičnu književnost. Bio je učenik biskupa sv. Polikarpa u Smirni. Postao je 177. ili 178. drugim biskupom Lugdunuma (Lyona) u Galiji.  U djelu “Protiv krivovjerja”, pisanom oko 180. borio se protiv gnostika, koji su nijekali Kristovo božanstvo. Vodio je borbu i protiv drugih krivovjeraca.
Najznačajniji teolog stoljeća, misionar i mirotvorac, ostavio je najstariji popis rimskih papa i mnogo kulturno-povijesnih podataka o svojem vremenu. Jedan je od utemeljitelja teologije. Umro je oko 202. u Lyonu, po nekima mučeničkom smrću, za progona cara Septimija Severa.

U rano prijepodne može se u parku i u šetnji susresti majke s djecom ili djedove ili bake s unučadi

Mlade mise – Broj mladomisnika je pao u odnosu na razdoblje pred 50 godina. Svakako prvi je razlog pad broja djece u obiteljima. Bile su normalne obitelji s petero djece a danas je iznimka. Čak biskup dolazi krstiti peto dijete! Kad je puno djece onda ih ima za sva zvanja ali ako je jedno dijete onda nastaju ekonomski i socijalni problemi.  Najbolja investicija roditelja i države jesu djeca,  mladost koja je  nositelj svakog napretka. 

Riječka nadbiskupija dobila je dvojicu novih svećenika: vlč. Marka Gregića i vlč. Ivana Markovića. Zaredio ih je u subotu 24. lipnja u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

Gospićko-senjska biskupija ove godine ima jednog mladomisnika. Na Petrovo u gospićkoj katedrali bit će zaređen Pero Jurčević a u subotu 8. srpnja slavit će mladu misu u Cvitoviću. Ovo je inače prvi mladomisnik iz župe Cvitović. Bilo je više pokušaja da mladi postanu svećenici ali su odustali.

Ljetna škola plivanja – Gradsko društvo Crvenog križa Slunj provodi besplatnu ljetnu školu plivanja na malom kupalištu na rijeci Korani pod stručnim vodstvom profesorice kineziologije Martine Katić te uz pomoć volontera. Polaznici su djeca u dobi od 5-10 godina. Ukupan broj polaznika je 35-er djece koji su podjeljeni u 3 grupe s obrizom na dob i plivačke sposobnosti.  Prvi sati plivanja već su održani i polaznici su oduševljeni. U realizaciju škole plivanja krenulo se 26.06.2017. godine, a predviđeno trajanje je 12 dana što znači do 08.07.2017.

Škola plivanja provodi se u okviru projekta „Sigurnost na vodi“ financiranog o Hrvatskog Crvenog križa . Cilj projekta je na zabavan način naučiti djecu osnovne elemente plivnja,  kroz igru i zanimljive plivačke rekvizite pomoći im socijalizirati  se s ostalom djecom i adaptirati na vodu. Vjerujemo da će program imati pozitivan utjecaj na zdravlje, na jačanje samopouzdanja te na pravilan rast i razvoj svakog djeteta.

Nama nije cilj stvoriti olimpijske pobjednike, nego zdravo dijete koje će naučiti i zavoljeti uživanje u plivanju i prakticirati ga na svoje zadovoljstvo cijeli život.

Pristup je individualan, a metode i rekviziti za plivanje prilagođeni dobi i motoričkim sposobnostima svakog djeteta. Program je koncipiran na način da djeca kroz igru i zabavu, te u skladu sa svojim uzrastom i mogućnostima, svladaju tehniku plivanja provodeći razne vježbe plovnosti, klizanja po vodi, pravilnog disanja, rada nogu, skokova i ronjenja.Odaziv je i više nego zadovoljavajući pa se nadamo da će ovo prijeći u praksu i provoditi se svake iduće godine jer…to je za našu djecu.Ovim putem se zahvaljujemo DVD-u Slunj, komunalnom društvu Lipa d.o.o. i volonterima koji su  pomogli u pripremi kupališta. (Mirjana Puškarić)