Cetingrad: slavlje Petrova i krštenje dvoje djece – Preminuo Ivan Barić

29 lip

Noćas je kiša malo rashladila slunjski kraj. Ugodno je jutros prošetati po vrtu, voćnjaku, poljima…Put nas vodi u Cetingrad na slavlje Petrova. A Petrovo nije zaštitnik župe ali ga vjernici Cetingrada i okolice rado slave. Od 11 sati svećenici ispovijedaju Božji narod. U 11 sati počelo je misno slavlje koje predvodi biskup Bogović. Oko njega je petorica svećenika. Narod ispunio prostranu crkvu. Župnik Marijan, legenda ovog kraja, pozdravio je biskupa, vjernike a na poseban način roditelje i djecu koju će biskup krstiti. Za orguljama Ivica Paulić. Biskup ističe Petrovo i Pavlovo darivanje sebe drugima. Uza svoje pogreške i slabosti oni su bili veliki u darivanju pa i života za druge.

Krštenje Tomislava i Valentine

Narod je pobožno sudjelovao u slavlju

Nakon propovjedi velika radost Cetingrada i okolice: krštenje dvoje djece! Mali Tomislav je šesto dijete Jure i Tereze Neralić iz Ruševice, a Valentina peto dijete Ivice i Silvije Samardžija iz Pašin Potoka. Kumovi Valentini su Silvio Gašparin i Katarina Jurčević a Tomislavu Josip i Dragica Neralić. Bože, hvala ti na daru ove djece! Što znači dijete vidimo kad uđemo u napuštenu kuću. Kuća bez djece je kao spomenik ljudskoj gluposti. Mala Valentina javila se plačem što je majka odmah razumjela i nahranila je u sakristiji. Bože koliko radosti, dječjeg plača, igre, smjeha u obiteljima Neralić i Samardžija! Ostala braća malog Tomislava su: Kristijan, Krtistina, Nikola, Vinko, Natalija. Braća i sestre male Valentine su: Martina, Franjo, Ivana, Maja.

Tomislave i Valentina, primite svjetlo Kristovo!

Biskup je na kraju skrenuo pozornost na mladomisnika Peru Medveda koji je pred 100 godina na današnji dan slavio mladu misu u Cetingradu. Umro je i pokopan u Lipi 1969. Ostavio je iza sebe trag kao Božji sluga i pastir. Bio je župnik u Bilaju, zatim u Cetingradu gdje ga je zatekao Drugi svjetski rat. Morao se povući u Zagreb a kad se 1945. vratio u Cetingrad prošao je muke, ispitivanja, torture. Svoje svećeničko služenje završio je u Lipi gdje je i pokopan.

Nakon mise narod se zadržao oko crkve, čula se glazba, nudilo se jelo i piće…Nakon slavlja i zahvale u crkvi nastavak druženja u sjeni zvonika. Napustili smo Cetingrad suncem okupan a posebnu radost podarili su nam hrabri roditelji petog i šestog djeteta, Tomislava i Valentine koji su postali danas djeca Božja.

 

Nakon mise snimak Tomislava i Valentine s roditeljima, kumovima i biskupom

 

                                    †

Preminuo je u 86. godini života IVAN BARIĆ  iz Cvitovića 58. Pogreb u petak 30. lipnja u 15 sati na groblju Cvitović. Za njim tuguju sin Mile, kćerke Đurđica i Marica, brat Branko, sestra Milka