Danas sv. Elizabeta Portugalska – Jutros talijansko-hrvatska misa – Ilegalni prijelaz granice

4 srp

Danas slavimo svetu Elizabetu (Elisabet, Isabel) Aragonsku ili Portugalsku. Rodila se 1271. u palači Aljafería, u Zaragozi (Aragonija), kao kći aragonskog kralja Petra III. U dvanaestoj godini udali su je iz političkih razloga za portugalskog kralja Dionizija (Dinisa). On je imao mnoge izvanbračne veze, no Elizabeta je sve podnosila nadljudskom dobrotom i evanđeoskom strpljivošću, pa je čak s ljubavlju prihvatila njegovu nezakonitu djecu. Kao mirotvorka posredovala je u sukobu svojeg supruga i sina Afonsa te 1323. spriječila krvoproliće. Kralj ju je prognao, ali kasnije se pokajao i primio ju natrag s najvećim počastima. Kad se kralj razbolio, toliko se brinula za njega da se obratio i umro 1325. kao pravi vjernik. Glasovita dobrotvorka, kao udovica postala je franjevačkom trećoredicom, prodala sva imanja i nakit, razdijelila novac siromasima i stupila u samostan klarisa u Coimbri.

Danas u Slunju pusto: svi su potražili hladovinu

Danas je tipični vreli ljetni dan. Tiho a sunce sve jače prži i svatko pokušava naći zaštitu u hladovini parka, terasi kafića ili na Korani  

Talijansko-hrvatska misa – Jutros je u 8 sati u Slunju slavljena neobična misa: dijelom na talijanskom a dijelom na hrvatskom. Naime, naši dragi gosti iz Italije (Verona) pridružili su se misnom slavlju. Don Franco je predvodio misu, dakako na talijanskom, a pridružili su mu se župnik Pecić i vojni kapelan M. Majić. Čitanja i molitve bili su dvojezični, hrvatski i talijanski. Bilo je ugodno sudjelovati u ovakvoj misi…Nakon mise i okrepe naši dragi gosti otišli su BiH, negdje blizu Kaknja. Vraćaju se u petak navečer. Priredit ćemo im večeru i nakon noćenja vraćaju se u svoju dragu Italiju.

Ilegalni prijelaz granice – U subotu u mjestu Ličko Petrovo Selo, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su dva maloljetna državljana Šri Lanke i jednog maloljetnog državljana Pakistana za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. S obzirom da su zatražili azil u Republici Hrvatskoj, isti će biti predani djelatnicima Centra za tražitelje azila u Zagrebu – javlja PU ličko-senjska. Postavlja se pitanje koliko su zemalja i mora prešli ovi maloljetnici da bi se dočepali Europe. Hrvatska se priprema za Šengensku granicu a to znači da će voditi brigu o europskoj granici. Stvari će se tada promijeniti jer će ilegalni prijelazi biti masovniji i češći. 

Privremeni policijski ured na Plitvicama – Policijska uprava ličko-senjska otvorila je ured na Plitvičkim jezerima i to na ulazu 1 (preko puta ličke kuće).  Ured će raditi u špici turističke sezone od 1. srpnja do 1. rujna. Među milijun posjetitelja nađe se pojedinaca koji imaju drugačije namjere od razgledanja prirodnih ljepota. Prisutnost policijskih službenika pridonijet će većoj sigurnosti u Nacionalnom parku (broj telefona na koji se mogu obratiti: 099/617-5279. .

 

 

.