Ljetna škola romske djece

10 srp

Polaznici ljetne škole iz Romske odgojne zajednice ovih dana, zajedno sa svojim voditeljima i animatorima, borave u Pastoralnom centru na Baškim Oštarijama. Povjerenik za pastoral Roma u Gospićko-senjskoj biskupiji, perušićki župnik vlč. Josip Štefančić, ove godine je domaćin i voditelj Romske odgojne zajednice (ROZ). Kroz niz predavanja, molitve i radionice ova ljetna škola je okupila 50-ak djece uzrasta od 8 do 14 godina, 10 voditelja i animatora među kojima su i tri svećenika. “Cilj ljetne škole je okupiti romsku djecu iz raznih dijelova Hrvatske kako bi ih se educiralo o značenju njihove kulture, vjere i vrijednostima koje u današnjem vremenu imaju različite etničke skupine” rekao je vlč. Josip Štefančić, povjerenik za pastoral Roma Gospićko-senjske biskupije  /sa portala gospićko-senjske biskupije/

pastoral roma B

 

Zlatnu misu – 50 godina svećeništva, župnik vlč. Franjo Jurčević 
proslavio je u Kastvu u nedjelju 02.07.2017. pod sv. Misom u 11 sati.

Sv. misa započela je procesijom, nakon koje je sam svečar u zajedništvu s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem i ostalim svećenicima predvodio euharistijsko slavlje.
Nadbiskup je u propovijedi osvrnuvši se na današnja čitanja protumačio poziv svećenika, te istaknuo kako je današnji slavljenik po svemu neobičan, blizak narodu, ustrajan u gradnji i duhovnoj obnovi župe Kastav koju je preuzeo zapuštenu, no vrijedno gradeći u ovih 38 godina koliko se ovdje nalazi izgradio ovo što danas postoji i čvrsto stoji.
Na kraju misnog slavlja bile su pročitane poruke u kojima kardinal Josip Bozanić, ukrajinski biskup grkokatoličke crkve i kurijalni biskup mons. Bohdan Dzyurakh, te mons. Mile Bogović čestitaju slavljeniku, a predstavnici župe, grada Kastva, vinskih vitezova, te ministar branitelja Tomo Medved predali prigodne darove i čestitali ovu veliku obljetnicu.
Nakon euharistije svi nazočni nastavili su proslavu pred župnim dvorom na prigodnom domijenku. Župna kuća bila je pretijesna za sve one koji su željeli našem župniku stisnuti ruku i čestitati na ovom jubileju.
Svečanost je završila u kasnijim večernjim satima vatrometom koji je ispred župne crkve izvela tvrtka “Nobel” d.o.o.

Zlatnu misu u rodnom Cetingradu vlč. Franjo Jurčević slavi na Veliku Gospu 15. kolovoza u 12 sati!