Danas slavlje u Gerovu – Noćas osvježenje – Misa u Slunju na mađarskom – Drska krađa u po bijela dana

12 srp

Danas župa Gerovo u Gorskom Kotaru slavi sv. Hermagora i Fortunata, zaštitnike župe. Ovu župu vodi vlč. Ivan Troha, prije toga župnik u Cvitoviću. Danas će ovo pitomo goransko mjesto slaviti u crkvi i izvan crkve.

Sinoć kasno pala je u slunjskom kraju blaga kiša ali nedovoljna da natopi žednu zemlju. Ipak, priroda je malo odahnula. Bogu hvala i za ovo malo osvježenje.

Danas u 10 sati u slunjskoj crkvi slavili su misu turisti iz Mađarske. Dakako, na mađarskom jeziku sa svojim svećenikom. Bilo je mađarskih turista u slunjskoj crkvi ali je ovo prvi put da se misa slavi na mađaraskom. Dodajmo da je u slunjskoj crkvi misa često na poljskom jeziku. Slavljena je misa na japanskom, kineskom, rumunjskom, švedskom, na talijanskom i njemačkom jeziku, ali je ovo prvi put da se slavi misa na mađarskom jeziku. S njima je mladi svećenik koji je Poljak, karmelićanin. Ovo govori o univerzalnosti katoličke crkve. U njoj su okupljeni u istoj vjeri i ljubavi različiti narodi sa svojom kulturom, jezikom i identitetom.

Mladi svećenik i mladi ministranti iz Mađarske

Mađarska misa u slunjskoj crkvi

Vlč. Stanko u Slunju i Cetingradu – Danas je posjetio Slunj i Cetingrad vlč. Stanko Smiljanić koji će uskoro preuzeti župu Cetingrad. Naime, mons. Marijan Ožura zatražio je umirovljenje što je biskup uvažio te imenovao vlč. Stanka cetingradskim župnikom. Mons. Marijan ostaje u župi i vlč. Stanko će voditi brigu o njemu. 

Vlč. Stanko danas u Cetingradu

Vlč. Mate Vuković- zlatomisnik – Pedeset godina svećeništva proslavio je vlč. Mate Vukovića u nedjelju 9. srpnja u kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci. Suslavili su: mons. Dinko Popović, mons. Nikica Uravić, p. Marko Stipetić,  p. Vatroslav Halembek te umirovljeni svećenici koji su u riječkom Svećeničkom  domu. Vlč. Mate rođen je u Stajnici 1943. Zaređen je za svećenika 02.07.1967. Bio je župnik u Tršću, Vrbovskom. Sada je u mirovini u svećeničkom domu u Rijeci.

Danas policijski službenici PU karlovačke provode akciju u svrhu veće sigurnosti u prometu. Posbnu će pažnju obratiti na vezanje pojaseva tijekom vožnje, razgovor mobitelom tijekom vožnje i dakako alkoholizam.

Španjolac Alberto u Slunju – Danas je zatražio nužni smještaj (noćenje) u župnom stanu hodočasnik iz Španjolske (Valencija). Zove se Alberto. Ide pješice iz Campostele prema Međugorju. Pokušajte na karti vidjeti koliko je to kilometara! Sve to ovaj momak rođen 1963. prevali pješice. Ima samo vreću za spavanje, bez novca je i bez preporuke. Oslanja se na pomoć dobrih ljudi.

Drska krađa u po bijela dana – Danas u popodnevnim satima u kordunovoj trgovini u Slunju drski kradljivac uzeo je dnevni utržak iz blagajne i pobjegao. Prolaznici su za njim vikali ali se vješti kradljivac umiješao među turiste u Rastokama. Policija je odmah intervenirala i pronašla tragove. Kradljivac koristi sve da se preruši i pobjegne s novcem. Vjerojatno ima i pomagače. Ovo je samo upozorenje da među mnoštvom turista ima i onih kojima je jedini cilj ukrasti i prevariti.