Majka Božja Bistrička – Sajam u Slunju –

13 srp

Hrvatskim nacionalnim svetištem Marija Bistrica proglašena je 1971. a od 1987. slavi se na današnji dan, 13. srpnja, svetkovina Majke Božje Bistričke. Svetište i kip MB Bistričke imaju burnu prošlost. Kip Majke Božje s Djetetom najprije se nalazio u kapeli na Vinskom Vrhu, odakle ga je, zbog turske prijetnje, tadašnji župnik 1545. krišom prenio u župnu crkvu. Tu ga je ispod kora zazidao, a kip je tek 1588. pronađen. Kip je ponovno zbog turske opasnosti 1650. zazidan iza glavnog oltara župne crkve. Zalaganjem biskupa Martina Borkovića godine 1684. opet je pronađen. Vijesti o čudesnim pronalascima kipa i mnogobrojnim izlječenjima proširile su se i dalje od Zagreba. Crkva je građena između 1879. i 1882. i postala je omiljelo svetište u koje hodočaste vjernici iz čitave Hrvatske.

U sajmu danas

Jutros je sajam u Slunju. Pomalo je oblačno i kao da je vrućina popustila ali uskoro se ljeto pokazalo u svom pravom izdanju.

Ima nas ovdje i iz Vaganca

Ove djevojke nose voće-povrće

Hodočasnik iz Španjolske – Ovaj hodočasnik prenoćio je u Slunju. Propješačio je od Španjolske do Međugorja i vraća se kući također pješice. Ima na leđima teški ruksak i u rukama štap. Zove se Alberto. Dobio je pečate župa u kojima je prenoćio ili svratio. Kad će stići k svojoj kući? Jedan dan ne znači ništa. U kontaktu je sa svojom obitelji a brat ga prati na Facebooku (peregrino por la paz)

Canada – Cetingrad: susreli smo danas u Slunju ovu simpatičnu obitelj koju čine tri generacije. Došli su iz Kanade u posjet Cetingradu (gdje su im inače korijeni). Oni brižno čuvaju slavu svoje domovine, vjeru i kulturnu baštinu. Zapravo, oni jače vole u daljini svoju domovinu nego mi ovdje. Jedan je naš iseljenik iz Kanade to izrazio riječima: “Kad me od nostalgije zaboli mali mozak ja sve ostavljam i moram u domovinu!”   Ne kaže li naša pjesma “ljubav je bol”. (foto Lea)

Sjećanje na podhumske žrtve – Putnik koji putuje autocestom preko Grobničkog polja (prije Rijeke) uočit će na lijevu stranu spomenik Podhumskim žrtvama. Naselje Podhum spada u župu Jelenje (u kojoj je rođena hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović). Ove se godine navršava 75 godina od tužnog događaja koji se duboko usjekao u svijest grobničkog naroda. Prema dostupnim podacima u osvetničkoj akciji, zbog toga što su partizani u lipnju 1942. ubili talijanski učiteljski bračni par Renzi, u nedjelju 12. srpnja 1942. godine talijanski vojnici nakon mise odvojili su i strijeljali u selu Podhum 95 muškaraca starijih od 14 godina, spalili mjesto, a preživjele odveli u talijanske logore. Ove je godine uz nadbiskupa Devčića predvodio molitvu gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Mržnja rađa mržnju i jedino ljubav može pobijediti mržnju. Neki misle da mržnjom mogu promijeniti svijet. Krist se digao iznad mržnje ljubavlju.  „Govor patnje i rana podnesenih za drugoga, najuvjerljiviji je i najočitiji znak ljubavi” – poručio je biskup Bogović

Jučer oko 9.30 sati, na državnoj cesti D-1, u mjestu Oštarski Stanovi dogodila se prometna nesreća. Motociklom švedskih registracijskih oznaka upravljao je 48-godišnji državljanin Litve koji nije držao potrebiti razmak te je zbog naglog kočenja vozila ispred sebe izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik. Tom prilikom teško je ozlijeđena 50-godišnja putnica na motociklu, državljanka Litve, a protiv 48-godišnjaka bit će proslijeđena kaznena prijava – javlja PU karlovačka.

Drski provalnici koji su jučer ukrali dnevni utržak iz blagajne jedne slunjske trgovine nisu stigli daleko. Već u Slunju, uz pomoć građana, uhvaćeni su. Strani su državljani.