Otočac: mons. Tomislav Šporčić proslavio zlatnu misu

15 srp

Topli ljetni dan. Na cestama uobičajena gužva što je normalno u ovo doba godine. Trebamo jednostavno biti strpljivi ako mislimo doći do cilja. A nama je cilj Otočac. Gacka dolina okupana suncem. Otočac je živahni gradić. Našli smo lako parkiralište. Gradom dominira visoki zvonik. Počinju se okupljati svećenici, vjernici zauzimaju mjesta u prostranoj crkvi. U 10 sati krenula je iz župske dvorane procesija: ministranti, nekoliko bogoslova, oko 20 svećenika, svečar mons. Tomislav Šporčić i trojica biskupa. Mons. Šporčić slavi zlatnu misu – 50 godina svećeništva. Pozdravio je biskupe, svećenike, političare i narod te započeo misno slavlje. Nakon otpjevanog evanđelja homiliju je održao biskup mons. Zdenko Križić. Isusov govor na gori u kojem daje nadu slomljenima, malenima, zgaženima…misija je svakog svećenika. A mons. Tomislav 50 godina to radi!  Petrova nevjera razlog je da počinje tonuti na uzburkanom moru. Krist ga spašava. Svećenik je Kristov poslanik i kao takav on Kristovom snagom spašava, tješi i daje nadu. U molitvi vjernika sudjelovali su vjernici. Pjevački zbor potrudio se da pjevanje bude na visini trenutka. Pričest je bila vrhunac slavlja. Na kraju predstavnici župe Otočac i župe Dabar čestitali su svečaru i zahvalili na uloženom trudu. Zaorio se svečani himan “Tebe Boga hvalimo”. Bila je to zahvala za 50 godina služenja Bogu i narodu.

Morali smo napustiti crkvu nakon blagoslova. A slijedilo je još predstavljanje zbornika “Poziv, poslanje i služenje” posvećenog životu i djelu slavljenika. Predstavili su ga mons. Mile Bogović, dr. Jasminka Brala i dr. Ivan Šporčić. Ručak je nastavljen u Vatrogasnom domu.

Dodajmo da je mons. Tomislav Šporčić rođen 1943. u Kuterevu. Zaređen je za svećenika 1967. Kao mladi svećenik bio je odgojitelj u sjemeništu, zatim župnik u Oštarijama, Slunju, Senju, Ogulinu i danas u Otočcu. Kanonik je Senjskog kaptola. Obnašao je razne dužnosti u biskupiji: član Prezbiterskog vijeća, generalni vikar, dekan je Otočkog dekanata…Izdavao je župske listove u Slunju, Senju i Ogulinu. U Otočcu izdaje godišnjak “Vrilo”. 

Na slavlju trojica biskupa: mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, mons. Zdenko Križiž, gospićko senjski biskup i biskup u miru mons. Mile Bogović