Sv. Jakov ap. – Kiša i osvježenje – Princeza Dijana i Majka Terezija

25 srp

Danas crkva slavi sv. Jakova apostola starijeg, zaštitnika Gospićko-senjske biskupija. Bio je sin Zebedeja i Salome, brat Ivana evanđeliste. Rođen je u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolsko ga je djelo pozvao sam Isus Krist, što nam svjedoči evanđelist Matej u zapisu: ‘Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpaju mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.’ 

Noćas je pala blaga kiša i osvježila slunjsko-plitvički kraj. Jutros se lakše diše nakon vrelih i vrućih dana. 

Danas u 10 sati u crkvi hrvatskih mučenika na Udbini biskup u miru mons. Mile Bogović predvodi misu. Sv. Jakov je zaštitnik biskupije. Inače je sv. Jakov i zaštitnik župa Bilaj, Donje Pazarište, Starigrad.  

Majka Terezija i princeza Dijana – U knjizi “Zadnja tajna ledy Dijane” autor Luciano Regolo govori o odnosu između voljene princeze i svetice siromašnih. Ledi Dijana (1961-1997) osjetljiva prema osobama u poteškoćama, posebo je suosjećala s osobama oboljelima od gube i side, hendikepiranima fizički i duševno. Ovo je religiozna strana tužne primceze od čije je smrti prošlo 20 godina. Ova njena misija zauzetosti za posljednje na dubok ju je način približilo svetoj Majci Terezi iz Calcute (1910-1997) koja je umrla samo pet dana nakon svoje prijateljice princeze na koju je bila jako vezana. Blizina datuma njihove smrti papa Ivan Pavao II smatrao je providencijalnim naglašavajući koliku su ljubav ove dvije osobe unijele u svijet.

Autor počinje od njenog teškog djetinjstva zbog rastave roditelja do nestašne mladosti kad je Dijana pokazivala posebnu osjetljivist prema drugima do nesretnog braka – u kojem je dobila dva sina koje je jako voljela – brak koji ju je odveo u nesretni smrt, u Francuskoj, daleko od svoje zemlje i od svojih dragih. Autor se je koncentrirao na nepoznatu stranu Dijanina života, na njenu religioznost i odnos prema katoličkoj crkvi i posebno Majci Tereziji. Susretale su se više puta u životu.

“Dijana je imala isto srce kao Majka Terezija ali je to srce trebalo biti ispunjeno žrtvenom ljubavlju koju Isus pokazuje na križu. Samo gledajući križ možemo naučiti ljubiti” – kaže vlč. Sherbrooke koji je poznavao Dijanu i Majku Tereziju. Majka Terezija je to dobro znala jer je to živjela svaki dan među siromašnima. “Princeza, naprotiv, – zaključuje ovaj svećenik – bila je na početku hoda prema obraćenju. Bila je očarana, kao mnogi, svetošću Majke Terezije i ljepotom njena života, bogatog ljubavlju koju je usmjerila prema siromašnima. Ali postoji duboka razlika između fascinencije vjerom i odluke da započnemo hod obraćenja. S Božjom milošću mogla je donijeti odluku da promijeni svoj život jer Bogu ništa nije nemoguće, ali je prinzeza umrla mlada i teško je reći što se dogodilo. Dijana dolazi iz jednog sekularnog ambijenta i nije primila nikakvu kršćansku formaciju. Upravo zbog toga njoj je bilo teško naći put k Bogu”.