Udbina: slavlje sv. Jakova – Preminuli: Anka Štefanac, Mile Hodak, Dragica Lattinger

25 srp

Sv. Jakov, apostol, zaštirnik je župa Bilaj,  Pazarište i Starigrad. Ali je sv. Jakov i zaštitnik Gospićko-senjske biskupije. Pred 17 godina, kad je osnovana biskupija, stavljena je pod zaštitu sv. Jakova. A prva katedrala Krbavske biskupije bila je na Udbini gdje je izgrađena crkva posvećena svim hrvatskim mučenicima. Danas je u toj crkva proslavljen blagdan sv. Jakova. U 10 sati biskup u miru i prvi biskup novoosnovane biskupije mons. Mile Bogović predvodio je misno slavlje. Oko njega se okupilo pet svećenika. Radni je dan pa nismo mogli očekivati veći broj vjernika. Biskup se obratio vjernicima. Donosimu u cjelosti njegovu propovijed. “Kad su me u Rimu pitali uz koji datum želim vezati uspostavu nove biskupije, odgovorio sam uz blagdan sv. Jakova. Tako je na današnji dan pred 17 godina svečano uspostavljena Gospićko-senjska biskupija. Svakako sam bio pod dojmom otkrivenih temelja katedrale sv. Jakova. Bila je ona pola tisućljeća napušena i zapuštena i na koncu prekrivena dračem i trnjem. U vrijeme kada Hrvata ovdje nije bilo, okupator je upravo na temeljima katedrale instalirao dva višecjevna bacača raketa (VBR). Da bi to dobro leglo trebalo je bagerima razgrnuti površinu i doći do tvrdog terena. Radeći tako presjekao je pod zemljom zidove katedrale. U kad smo mi došli vidjeli smo gdje se oni nalaze i počelo je otkopavanje. Sada su oni dobro vidljivi. Ubrzo nakon otkrivenih tih temelja, počeli smo na ovom mjestu pripremati temelje za CHM. Sveti Jakov našao je u njoj dolično mjesto.

Tko je sveti Jakov? On je mlađi brat sv. Ivana apostola i evanđeliste, iako se dosta puta spominje u evanđelju, ne troši se riječi na njegove vrline. Kad Isusa i apostole nisu dobro primili u jednom selu, Ivan i Jakov misle da bi trebalo gromovima udariti po selu. Isus ih je obojicu ukorio. Njihova majka traži kod Isusa protekciju da joj sinove postavi u njegovu kraljevstvu odmah uz sebe. Zacijelo su joj tu želju šapnuli Ivan i Jakov.

Isus odgovara: „Znate da vladari gospoduju nad svojim narodom i velikaši njihovi drže ih pod vlašću… tko hoće među vama da bude najveći, neka vam bude poslužitelj i tko god među vama hoće da bude prvi, neka vam bude sluga” (Mt 20, 25-27). Obadva su zaspali u Maslinskom vrtu kad se Isus krvavim znojem znojio. Kada nam evanđelje to spominje jasno je da apostoli po sebi nisu bili gotove veličine nego da su rasli uz Krista. Apostol Pavao u današnjem čitanju govori da veliko blago nosimo u glinenim posudama. Jedan svetac je govorio: Drži me, Gospodine, jer ću te izdati, bez tvoje podrške, jako sam slab. Priznati svoju slabost preduvjet je za kršćanski rast. Neki misle da Bog kod njih i nema što raditi jer oni to mogu sami. ili su već učinili.

Ranjiva mjesta” Crkve

Jakov je prvi od apostola mučenički završio. Tako će poslije i drugi apostoli. Evo tu liniji ljudi kojih se nitko na treba bojati naviješta današnji svjedok Kristova pravca sv. Jakov Stariji. Njega je dao pogubiti Herod („mačem pogubi Jakova, brata Ivanova. Kada vidje da je to drago Židovima, uhvati i Petra” Dj 12, 2-3). Mnogi su nestali i pali u zaborav koji su gospodarili.

Izgleda da zbog takva stava da ne koriste laž i nasilje da su slabi i ne mogu opstati u ovom svijetu. Imaju previše ranjivih mjesta više nego Ahil. Stoje bolji to je u ovom svijetu ranjiviji. Ali ima ih koji to znaju cijeniti. Apostoli navještaju rane.

To su ranjiva mjesta, „slabosti”, Kristove i oni koji su ga željeli optužiti i ukloniti, računali su s time. Zato znaju kako i kada progoniti kršćane. Kršćani su nezaštićeni pred logikom svijeta, ali kako kaže sv. Pavao, „kad sam slab, onda sam jak”, onda i ne očekujem pomoć od svijeta nago sam potpuno oslonjen na nebo.

U ovome svijetu bilo je moćnih carstava i kraljevstava, velikih ustanova i bogatih društava, ali sve je to propalo. U ovom mjestu nismo se osjećali sigurni ni u podne, a kamo li u sumrak. Ovdje imamo CHM i memorijalni park cijele Hrvatske. Ako Bog da, ovdje ćemo imati i Svehrvatski grob. Mnogima su lađe potonule, a Isusova „lađa” i danas plovi.

U svijetu se nitko ne treba bojati Kristovih učenika i Crkve, i oni se ne trebaju nikoga bojati jer su „opredijeljeni” za pobjedu, jer su na strani onoga koji je pobijedio svijet.

Eto, tu je tajna dugovječnosti Kristove ustanove. Nema tu mjesta ni laži ni nasilju. Laž i nasilje mogu doći do izražaja jedno vrijeme, a opet dođe drugo nasilje pa ga sruši. Svako društvo u kojemu postoji pravo na laž, ugrađuje u sebe destrukciju i nasilje. (Nakon što je Adam prihvatio Napasnikovu laž, ubrzo dolazi do ubojstva Abela.). To se može opipati u suvremenom društvu, ali se ono ne odriče ni jednoga ni drugoga. Ono što može živjeti bez jednoga i drugoga, to je neuništivo.

Sveti Jakov ostao je vjerni svjedok Isusov, zato je progonjen, ali zato ga danas slavimo kao pobjednika. Jakova smo stavili i na oltarni reljef.”

Biskup s misnicima oko oltara

Pred crkvom hrv. mučenika na Udbini

Na temeljima katedrale sv. Jakova na Udbini

Osnovna škola na Udbini nosi naslov kralja Tomislava. Zanimljivo natpis je i na glagoljici!

Nakon mise biskup, svećenici i vjernici prošetali su do temelja krbavske katedrale. Otkopani su temelji ove katedrale koja je bila rušena i građena. Nakon turskih osvajanja biskup je napustio Krbavu i nastanio se u Modrušu, onda u Senju. Iz otkrivenih temelja može se štošta odčitati. Uočava se veliko svetište, veličine skoro kao lađa crkve. Ovo je dokaz da su u prezbiteriju kanonici molili i slavili Boga, dakle postojao je Kaptol.

                               

Preminula je ANKA ŠTEFANAC r. Strmota iz Cerovca 122. Rođena je 1929. Vjenčala se s Ivanom Štefanac. Nisu imali djece. Preminula je 24. srpnja u udomiteljskoj obitelji. Bila je draga osoba, živjela je tiho u svojoj skromnoj kući prije udomljenja. Pogreb 26. srpnja 2017. u 15 sati na groblju u Slunju. Za njom žale susjedi i poznanici.

 

Anka Štefanac (1929-2017)

Preminuo je okrijepljen svetim sakramentima u 60. godini života MILE HODAK. Pokop u Rakovici 26. srpnja u 16 sati. Za njim žale supruga Marija, kći Marijana, majka Jelena, zet Damir, unučad

Preminula je u 79. godini života DRAGICA LATTINGER r. Milošević. Pokop 26.07.2017. u 16 sati na groblju u Broćancu. Za njom žali obitelj