Pater Grga Sikirić proslavio 65 godina svećeništva – Preminuo prof. Marijan Jurčević

30 srp

Trećoredac glagoljaša fra Grgo Sikirić proslavio je 65 godina misništva u nedjelju 30. srpnja u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama. Misu je predslavio uz čuvara svetišta popa Antu Luketića.
Današnji svijet je u kaosu jer imamo puno bogova a i političari misle da su i oni bogovi, gospodari naših duša. Bez nas, kršćana, svijet bi bio kaotičan. Svećenici moraju svoju vjeru stalno svjedočiti i biti uzor vjernicima. Na kraju je poručio da je zov svećeništva osjetio sa 6, 7 godina i da je zahvalan za 65 godina svećeništva. Fra Grgo Sikirić je uz mnoge pastoralne dužnosti bio župnik susjednog Tounja od 1955. do 1963. kad je posjećivao župe Slunjskog dekanata i rado propovijeda. Bio je propovjednik na mladoj misi slunjskog župnika vlč. Mile Pecića u Vagancu. Danas pastoralno pomaže u župi sv. Ivana Krstitelja u Zadru. Čestitamo patru Grgi koji je u 93. godini života.

Slikovni rezultat za o grga sikirićpater Grga Sikirić

Preminuo dominikanac o. Marijan Jurčević – Dr. Marijan Jurčević, svećenik, dominikanac i umirovljeni profesor na Teologiji u Rijeci, preminuo je 30. srpnja u bolnici Milosrdne braće pokraj Nove Gradiške, u 78. godini života i 52. godini svećeništva.
Rođen je 22. studenoga 1939. u Kovačima pokraj Tomislavgrada, ali je životom i radom Riječanin. Proveo je u Rijeci 34 godine. Za svećenika je zaređen 1965. godine. Magistar teologije postao je 1966. Upisao je studij religijske antropologije na Institutu catholique u Parizu i zatim nastavio na Universite d’ Ottawa, College dominicaine de philosophie et theologie. Pod vodstvom prof. J. M. R. Tillarda izradio je doktorsku disertaciju o temi Ljudska narav i iskonsko zlo u djelima sv. Tome Akvinskog. Na tom je sveučilištu postigao naslove doktora teologije i filozofije.
Katedra dogmatskog bogoslovlja na Riječkoj teologiji njegovo je najvažnije radno mjesto u Rijeci. Osim što je bio ugledni profesor poznat je i kao vrsni propovjednik koji je okupljao studente i intelektualce. Pisao je u Novom listu kolumnu. Bio je čovjek dijaloga i tolerancije prema drugima i drugačijima. Imao je britki stil pisanja i bio lucidni intelektualac.

Sprovod 02.07.2017. u 17 sati na groblju Kozala (Rijeka) a misa zadušnica u 17.30 sati u crkvi sv. Jeronima.

Dr. Marijan Jurčević snimljen u Gospiću 15.10.2012. kad je održao predavanje svećenicima