Sv. Alfonzo -Visoke temperature: u Slunju u 13 sati 37 stupnjeva – Provala u Rakovici

1 kol

Danas, na 1. kolovoza, crkva slavi sv. Alfonza Mariju Liguori, biskupa i crkvenog naučitelja. Rođen je 1696. godine u Napulju kao sin velikog admirala Napuljskoga kraljevstva. Bio je veoma nadaren, volio je glazbu, pjesništvo i slikarstvo, ali se po očevu nalogu morao posvetiti pravu i već sa 17 godina postigao je doktorat. Dvije godine potom postao je samostalni odvjetnik. Izgubio je veliki spor u kojem je naišao na silno nepoštenje i spletke pa je razočaran zauvijek napustio taj posao. Posvetio se brizi za bolesnike i vjerskom poučavanju beskućnika i odbačene mladeži. Osnovao je 1732. red Presvetog Otkupitelja (redemptoristi) i svoje redovnike slao po zapuštenim selima i zabačenim napuljskim predgrađima. Napisao je brojne pastoralne priručnike, katekizme i knjige. Godine 1762. postao je biskup u Sant’Agata de’ Goti (Campania), a 1775. povukao se u redemptoristički samostan u Paganiju nedaleko Salerna, gdje je preminuo u 91. godini života, na današnji dan, 1. kolovoza 1787.

Prvi dan kolovoza. Toplina ovaj tjedan doseže vrhunac. Danas će prevladavati sunčano i vruće, a u unutrašnjosti i vrlo vruće. Temperatura će se dići između 32 i 38 stupnjeva. Ne bi se trebalo previše junačiti. Dobro je poslušati savjete liječnika pa se ne izlagati jakom suncu, piti tekućinu. U 13 sati u Slunju su bila 37 stupnja.

U Slunju je danas gužva. Još uvijek psihodeličari traže neki prijevoz prema jugu ili prema Zagrebu. Doznajemo da su tri autobusa slunjskog prijevoznika “Autoprometa” odvezli sudionike modem festivala prema Budimpešti.

Do jučer su bili ministranti. Sad se susreću s novim izazovima ali nepomućeno djetinjstvo i odrastanje uz zvonik ništa ne može izbrisati. To ostaje čisti izvor prema kojem se vraćaju i iz kojeg crpe motivaciju za daljnji hod

Nikad dovoljno opreza na cestama – U nedjelju u 20.15 sati na državnoj cesti 52, u mjestu Vrelo Koreničko, Općina Plitvička Jezera, 55-godišnji slovenski državljanin upravljajući osobnim vozilom slovenskih nacionalnih oznaka, ulaskom u oštri desni zavoj uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio je kontrolu nad upravljačem te sletio van kolnika na zemljanu površinu gdje je  prednjim dijelom vozila udario u kamenu stijenu. Vozač i putnica iz vozila teško su ozlijeđeni, a dvoje putnika lakše – javlja PU ličko-senkjska. Ovo je upozorenje vozačima da ne žure, ako su umorni od duge vožnje trebalo bi stati i odmoriti.

Provala u Rakovici – Jučer tijekom dana nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću na području Rakovice, vlasništvo 60-godišnjaka te otuđio prijenosno računalo, tablet i novac. Materijalna šteta veća je od 40.000 kuna – javlja PU karlovačka.